Vrouwen steeds vaker bewakingsagent

Wat denkt u van deze feiten? Vrouwen zijn prima beveiligingsagenten. Mensen met alle soorten diploma's, van alle mogelijke achtergronden en origines zorgen voor onze veiligheid. Bedreven zijn in een gevechtssport is niet altijd een voordeel. Een bewakingsagent hoeft niet breed en gespierd te zijn. Krijgt u nu plots een ander beeld van de beveiligingssector en Defensie?
door
Kevin
Leestijd 3 min.

De bewakingsagent en werknemer in de veiligheidssector is in de toekomst vrouwelijker, verfijnder en technischer.

Dit leert ons het jobdebat van Metro met Dominiek Saelens, verantwoordelijke jobmarketing bij Defensie, Gert Conings, recruitment & development manager bij G4S en Jim Verstraete, HR manager BeNe bij Verisure Securitas Direct.

Geen gewone job

Niet enkel het profiel van medewerkers verandert, ook de werkdagen en omgevingen veranderen voortdurend. “Zo kan een alarmmelding bij de centrale vals of echt zijn”, zegt Jim Verstraete van Verisure. “Elke telefoon is voor onze alarmoperator een nieuw verhaal. Elke huisdeur die opengaat, is voor onze verkoper een andere familie met andere noden. Onze verkopers-installateurs peilen naar hun veiligheidsbehoeften en geven hen advies. Belangrijk is dat zij ook de installatie doen na het advies. Ze worden een vertrouwenspersoon.”

“Mensen die bij Defensie solliciteren zoeken een supplementaire dimensie in hun job”, weet Dominiek Saelens. “Je kunt verpleger of kok zijn in een ziekenhuis, met routine. Of kok en verpleegster op een fregat, wat helemaal iets anders is. Het zijn unieke jobs. Denk maar aan F16-piloot, technici van een vliegtuig, chauffeur in een pantservoertuig,...1 op 3 vacatures is ook een technische job.”

Gerust gemoed op evenement

Menselijkheid is heel belangrijk in de sector. “Bewakingsagenten zorgen ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen op evenementen, bij bedrijven en tijdens het winkelen”, zegt Gert Conings van G4S. “Bewakingsagenten kunnen rust brengen en zijn aanspreekbaar, wat een groot onderscheid is met technologie. Onze interne slogan luidt dan ook: ‘Ge moogt gerust zijn'.”

“Nu zijn we heel zichtbaar op straat, om zo mensenlevens te redden”, zegt Dominiek Saelens van Defensie. Ook gekend is de ontmijningsdienst DOVO die munitie, bommen en verdachte pakketten onschadelijk maakt. Minder zichtbaar is onze inlichtingendienst, met onder meer de recent opgerichte cyber security-dienst. Hiervoor zoeken we burgers: IT-ers, documentalisten, mensen met een diploma.”

Een job voor alle leeftijden

Een job voor alle leeftijden? “Bij ons kan een 45-plusser perfect zijn tweede loopbaan starten”, zegt Gert Conings. “Gewezen arbeiders, bedienden, bouwvakkers,... ze vinden hun weg. Vraag me een diploma en beroep, en ik ben er zeker van dat ik iemand in onze organisatie vind met dit profiel.”

Voor jong en oud? “Solliciteer!”, is dan ook de boodschap. “Durf de stap te zetten”, moedigt Jim Verstraete aan. “Treed in gesprek met ons als bedrijf. Dan merk je dat we een stuk meer te bieden hebben dan het gevoel dat leeft in de maatschappij. Denk onder meer aan salesbonussen (tot 50 à 60% bovenop het loon voor succesvolle verkopers) en collectieve bonussen waardoor iedereen geniet van de groei en het succes van het bedrijf.”

Dames meer dan welkom

Kan een vrouw ook bewakingsagent worden, of een job opnemen in de beveiligingssector? Natuurlijk. Graag zelfs als het van G4S, Verisure en Defensie afhangt.

Hoeveel vrouwelijke collega's wachten u op?

20% bij G4S

50% van de bewakingsagenten op de luchthaven zijn dames. Vrouwelijke passagiers mogen immers enkel door vrouwelijke bewakingsagenten gefouilleerd worden.

8% in totaal bij Defensie

10% van alle sollicitanten in 2015

20% bij de sollicitant-officieren in 2015

15% in verkoop-installatie bij Verisure

In 2015 werd extra gefocust op deze doelgroep en 15 vrouwen aangeworven.

30% vrouwen in totaal

 

Check uw profiel

Check of u het ideale profiel hebt om in de beveiligingssector actief te zijn. Vink uw capaciteiten aan.? U bent dynamisch

? U neemt verantwoordelijkheid

? U houdt van discipline

? U bent integer en hebt een ethisch gevoel

? U analyseert snel situaties

? U handelt met inzicht

? U ontmijnt conflicten preventief

? U hebt sociale vaardigheden

? U hebt een blanco strafregister

? U slaagt in psychosociale testen

? U volgt een opleiding bewakingsagent