Betogers verzetten zich tegen Chinese dumpingprijzen

In het Jubelpark in Brussel verzamelen vandaag zo'n 5.000 betogers uit een dertigtal sectoren voor een protestmars tegen Chinese dumpingprijzen. Werkgevers, werknemers en vakbonden uit vijftien verschillende lidstaten tekenden present.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Samen vertegenwoordigen zij onder ander de glas-, textiel-, keramiek-, aluminium-, en fietsindustrie, waar gevreesd wordt voor massaal jobverlies als Europa China erkent als markteconomie. Volgens de meest pessimistische berekeningen zouden in Europa 3,5 miljoen jobs op de tocht staan. Voor vakbonden en werkgevers is dat een reden temeer om hun onderlinge geschillen tijdelijk aan te kant te schuiven en de krachten te bundelen tegen de gezamenlijke vijand China en de goedkope import die onze markten teistert.

Het merendeel van de betogers (3.500 mensen) is afkomstig uit de staalsector, die al jaren zwaar getroffen wordt door de invoer van Chinees staal. China produceert de helft van de 1,6 miljard ton staal die jaarlijks wereldwijd wordt gemaakt. Door de groeivertraging is in het land zelf een overcapaciteit van bijna 400 miljoen ton staal ontstaan, dat tegen extreem lage prijzen in Europa wordt aangeboden.

Momenteel heft Europa voor verschillende soorten Chinees staal nog importtaksen, die variëren van 13 tot 30%, maar daar zou weleens een einde aan kunnen komen als Europa China erkent als markteconomie, zoals gepland is tegen december.

Voorstanders van de erkenning van China als markteconomie zeggen dat de Europese consumenten zullen kunnen profiteren van goedkopere Chinese producten en dat Europese bedrijven op die manier makkelijker toegang zullen krijgen tot de Chinese markt.