Nieuw boek onthult samoerai-tips voor politie

Een vertaler van oude, Japanse boeken heeft een interessante ontdekking gedaan. Hij stootte op een Japans boek uit 1888, waarin gerenomeerde samoerai-scholen tips geven aan de politie-agenten uit die tijd.  
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het boek werd geschreven in een tijd dat de samoerai's veel van privileges en aanzien verloren en hoopten nieuwe volgelingen aan te trekken door hun kennis te delen. 'Kenpo' bevat tips om verdachten vast te binden met reepjes papier en technieken om iemand te overmeesteren zonder die persoon te vermoorden. Het boek bevat ook heel wat leerrijke illustraties.

De weg van gratie en liefdadigheid

Het boek is een samenvatting van de tips van 16 verschillende gevechtssportscholen. Aan het begin van het boek geeft de auteur de studenten aan de politieschool wat goedhartige levenslessen mee. "Het leven is dierbaar. Men moet een weg van gratie en liefdadigheid bewandelen. De misdaad moet gehaat worden, niet de persoon. Alles moet gebaseerd zijn op wet."

Naast verschillende vechttechnieken, beschrijft het boek ook een aparte manier om reanimatie toe te dienen aan een persoon in ademsnood. Daarbij moet één scheen op de grond liggen en de andere tegen de rug geduwd worden. De armen moeten zo gekruist worden dat de handen onder de navel in mekaar sluiten. Daarna moet de agent achterwaarts en omhoog aan de handen trekken en tegelijkertijd duwen op de knie.

Met getrokken zwaard

Opvallend is dat de politie-agenten op de illustraties van de vechttechnieken vaak een zwaard vasthouden. "De linkerhand moet altijd de 'tsuka', het handvat het zwaard, vasthouden. De rechterhand moest naast het lichaam hangen." De agenten in het boek gebruiken het zwaard echter nooit, maar worden aangeleerd om met blocks, grepen, slagen en worpen hun tegenstander uit te schakelen. Het bevat ook verschillende richtlijnen om te voorkomen dat een tegenstander het zwaard van de agent afneemt.

Nergens in het boek staat er een melding van handboeien. De samoeraimeesters raadden de 'hojo'-techniek aan. Dat is een techniek waarbij met een touw de polsen van de crimineel vastgebonden worden. Als de agent geen touw op zak heeft, kan hij of zij altijd de middelvingers van een verdachte met een dubbele knoop aan elkaar vastmaken.

Beeld 'Kenpo'