Dagen Zonder Vlees gaat morgen van start

Een dag voor de aftrap van de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees hebben al meer dan 70.000 deelnemers zich ingeschreven voor de campagne. Het opzet is eenvoudig: 40 dagen lang met zo veel mogelijk mensen zo weinig mogelijk dieren op ons bord.

Vanaf morgen gaat Dagen Zonder Vlees van start, de campagne die ons collectief uitdaagt om minder vlees en vis te eten van 10 februari tot 26 maart. Met elke dag dat je geen vlees en vis eet, bespaar je gemiddeld 11 vierkante meter op de ecologische voetafdruk, 1000 liter water (10 baden) en 2 kilo broeikasgassen (15 km autorijden). Wie zijn maag graag op de proef stelt, kan zich inschrijven op dagenzondervlees.be.

IMG_0718Foto Elisabeth Van Lierop

Politici gaan veggie

Dit jaar kon bedenkster Alexia Leysen 20 politici overtuigen om deel te nemen, waaronder partijvoorzitters Meyrem Almaci (Groen), Wouter Beke (CD&V), Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en John Crombez (SP.A).

ans_brys_20160120_D9O2048
Foto Ans Brys

Voor Jan Peumans (N-VA) zal het naar eigen zeggen niet heel moeilijk zijn: “Ik eet sowieso niet veel vlees. Vis laten zal moeilijker zijn. Maar ik doe wel al vegetarisch beleg op mijn brood.” Meyrem Almaci eet al sinds haar zestiende vegetarisch. “Om tijdens de actie een verschil te maken, ga ik erop letten dat ik minder eten weggooi.”

Strijden in groep

Wie extra motivatie nodig heeft, kan deelnemen als gezin, als koppel in vriendengroep of met collega’s. Je kunt je ook aansluiten bij een groep, zoals bijvoorbeeld StuBru, Pukkelpop, VUB, of de stad Gent. In 40 groepscategorieën wordt dan gestreden om de kleinste ecologische voetafdruk, met het DZV-certificaat als bekroning.

dagenzndvleesDEFFTekening Joris Snaet

Drie extra uitdagingen

Wie sowieso al vaak vegetarisch kookt, kan met drie nieuwe uitdagingen aan de slag. Ten eerste kan je zo veel mogelijk (plastic) verpakkingen vermijden. Dat je daarmee ook een vuilniszak of twee minder naar buiten moet brengen, kan maar een extra motivatie zijn. Verder eet je beter seizoensgroenten die hier geteeld werden. Een jaarkalender die aangeeft welke groenten in welke maand op hun best zijn, is daarvoor een handig hulpmiddel. De derde uitdaging roept op tot zo weinig mogelijk voedselverspilling. In het Dagen Zonder Vlees-boek krijg je creatieve ideeën en recepten ingelepeld door 24 bekende koks, waaronder Jeroen Meus, Sofie Dumont, en Peter Goossens.

Metro’s recepten

Aanraders van Metro’s huischef zijn de rode curry met tofoe, de risotto met asperges, en de vegetarische sushi. Begin al maar te watertanden!