Met je mond open slapen is slecht voor je tanden

Word je 's morgens steeds wakker met een droge mond? Dan slaap je hoogstwaarschijnlijk met je mond wagenwijd open. En dat is slechter dan je denkt. Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat dit net zo schadelijk is voor je tanden als frisdrank drinken voor je te bed gaat.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Volgens Joanne Choi, een slaapexpert uit Nieuw-Zeeland, is dit te wijten aan de zuurtegraad van de mond. Wanneer je met je mond open slaapt, droogt je mondholte uit. Dat zorgt niet enkel voor een droge keel 's morgens, maar ook voor het verwijderen van het speeksel dat bacteriën in de mond doodt. Dit heeft als gevolg dat de zuurtegraad in je mond 's nachts stijgt en er een zeer gunstige omgeving voor tanderosie en tandbederf wordt gecreëerd.

Tandbederf

Samen met haar team van de universiteit van Otago voerde Choi een experiment uit, dat gepubliceerd werd in the Journal of Oral Rehabilitation. Met een klein apparaatje dat op de tanden kan worden geklikt om de zuurtegraad van de mond te meten, ontdekte ze dat ademen door de mond een belangrijke factor is bij tandbederf. De studie is volgens de onderzoekers de eerste die de veranderingen in de mond en van de pH-waarde over verschillende dagen registreert.

De pH-waarde in de mond ligt rond 7.7, wat omschreven wordt als een 'neutrale omgeving'. Wanneer je echter met je mond open slaapt, daalt de pH-waarde tot 6.6. Bij sommige proefpersonen nam de zuurtegraad zelf toe tot 3.6. Als de zuurtegraad zo hoog is, kan het tandglazuur worden aangetast. Dit heeft hetzelfde effect als een glas frisdrank of fruitsap drinken voor het slapen.

Mannelijk probleem

Vooral mensen die aan astma lijden of last hebben van obstructieve slaapapneu lopen het meeste risico. Opvallend is dat met je mond open slapen voornamelijk een mannelijk probleem is (30%). Bij vrouwen heeft slechts 5% die slaapgewoonte.

Foto Pixabay