Teleporteren is geen sciencefiction meer

De gemiddelde Belg reist dagelijks 53 minuten naar en van het werk. Logisch dat heel wat pendelaars ervan dromen om zich met een vingerknip te verplaatsen. Nu wetenschappers erin geslaagd zijn om atomen te teleporteren, lijkt de vervulling van die droom een stapje dichterbij te komen.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Teleportatie is in een wip en een gauw van plaats A naar B reizen, zonder dat je de ruimte tussen de twee plekken fysiek moet overbruggen. Het fenomeen klinkt misschien als sciencefiction, maar is allesbehalve toekomstmuziek. Twee jaar geleden konden wetenschappers van de universiteit in Delft informatie teleporteren over drie meter.

Een veelbelovend experiment, zeker omdat de Nederlandse onderzoekers als eersten ter wereld erin geslaagd zijn om ‘iets' te teleporteren. Jammer genoeg is hun werk gericht op het - om het in ‘Harry Potter'-termen te zeggen - verschijnselen van informatie. Het vliegensvlug verplaatsen van mensen is vooralsnog onontgonnen terrein.

Microben

Alhoewel. Sinds kort spelen Chinese bollebozen met het idee om levende microben te teleporteren door ze op twee plaatsen tegelijk te laten zijn. Hoe dan? Door een specifiek membraan voldoende af te koelen om het in superpositie te brengen. Ook voor ons begint het te donderen in Keulen als we deze complexe uitleg proberen te begrijpen, maar in theorie zou het dus wel mogelijk zijn om een microbe over te brengen van de ene naar de andere plaats. Tot de dag van vandaag zijn onderzoekers er jammer genoeg nog niet in geslaagd om bacteriën te ‘verschijnselen'.

"Ultieme kankermachine"

Hoogleraar theoretische natuurkunde aan de universiteit van Leiden, Carlo Beenakker, vertelt in een interview met Scientas dat hij niet rouwig is om het feit dat teleporteren beperkt blijft tot lichtdeeltjes en atomen. "Er zijn een paar fundamentele problemen bij het hele proces. Een klein foutje kan DNA van mensen aantasten en desastreuze gevolgen hebben. Als je het zo bekijkt, is teleportatie de ultieme kankermachine."

Bovendien kan je je afvragen of mensen niet meer zijn dan een simpele opsomming van atomen. Is een mens, als je die atoom voor atoom uit elkaar haalt en opnieuw in elkaar puzzelt, nog dezelfde mens op de eindbestemming? Kortom, teleporteren is geen sciencefiction meer, maar voorlopig bewaar je best nog maar even je rijbewijs of treinabonnement.

Foto Paramount