"Frankrijk schendt mensenrechten door noodtoestand"

De noodtoestand in Frankrijk leidt tot schendingen van de mensenrechten. Dat zeggen Amnesty International en Human Rights Watch in een rapport.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

De noodtoestand in Frankrijk, die na de aanslagen in Parijs werd afgekondigd, maakt het mogelijk om zonder gerechtelijke tussenkomst huiszoekingen uit te voeren en mensen een verplichte verblijfplaats op te leggen. Dit leidt volgens mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) tot schendingen van de mensenrechten. «Een noodtoestand staat toe dat bijzondere maatregelen genomen worden, maar geeft geen absolute vrijgeleide aan de uitvoerende macht», aldus Amnesty. «De maatregelen moeten strikt noodzakelijk en proportioneel zijn, net omdat ze een uitzonderlijke inperking op de rechten van burgers inhouden.»

Voor hun onderzoek hebben de ngo's ruim zestig mensen geïnterviewd. Velen daarvan zeggen dat er strenge maatregelen worden opgelegd, zonder uitleg en soms met excessief geweld. «Ze braken drie deuren open, terwijl ik zei dat ik de sleutels had. Maar ze negeerden mij», getuigde een geïnterviewde. Ook zeggen veel van de geïnterviewden dat de noodmaatregelen vooral gebruikt worden tegen moslims, op basis van hun geloof, en niet omdat er concrete verdenkingen zijn.

Volgens Amnesty mogen overheden wel bijzondere maatregelen treffen in bijzondere tijden, maar moeten ze dat «wel voorzichtig doen». «We zien in Frankrijk dat de uitvoerende macht mensenrechten schendt en dat is niet proportioneel te noemen», aldus een woordvoerder van Amnesty.

De noodtoestand blijft van kracht tot 26 februari 2016, maar de Franse regering wil eventueel deze periode met drie maanden verlengen. Sinds november heeft de Franse politie al meer dan 3.000 huiszoekingen uitgevoerd en meer dan 400 mensen verplicht om op dezelfde plaats te blijven wonen. Veel van hen mogen 's avonds de deur niet uit en moeten zich een paar keer per dag melden bij de politie. Het Franse parlement zit morgen samen om de noodtoestand te bespreken.

Foto AFP / A. Jocard