Zondag is niet overal meer een rustdag

Steeds meer gemeenten schrappen de regels rond de zondagsrust. Zo kan je op veel plaatsen op de dag des Heren wel het gras afrijden, de was ophangen of de haag snoeien zonder een GAS-boete te krijgen.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Het politieregelement wordt in veel gemeenten al langer opgekuist en geüpdatet. Dat stelt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vast. Sinds de gemeenten de GAS-regels moeten samenstellen, nemen de besturen alle regels onder de loep en bekijken ze welke gedateerd zijn.

Rusten en naar de kerk gaan

“Het verbod stamt nog uit de tijd dat de katholieke moraal voorschreef dat zondag een rust- en biddag was en dat is heel lang geleden”, verklaart Koen Van Heddeghem van de VVSG aan Het Nieuwsblad.

Zo was het niet alleen verboden om het gras af te rijden, de was uit te hangen en de haag te scheren, maar ook te roepen. De dag des Heren was een dag om te rusten en naar de kerk te gaan. “Vandaag wordt de zondag totaal anders ingevuld”, zegt Van Heddeghem. Tweeverdieners moeten nu ook op de laatste dag van de week de kans krijgen om naar de winkel te gaan en hun huishoudelijke klusjes te doen.