"Genieën hebben geen paradijs nodig"

Moderne kantoren hebben steeds meer weg van ontspanningsruimtes. Pingpongtafels, gratis snacks en frisdrank en tal van andere ontspanningsmiddelen moeten helpen om de productiviteit van werknemers de hoogte in te jagen. Volgens auteur Eric Weiner werkt dit echter nefast.
door
Mare
Leestijd 1 min.

De trend komt overgewaaid uit Silicon Valley, waar steeds meer bedrijven ervoor kiezen om hun werknemers in de watten te leggen. Door hun personeel zoveel mogelijk manieren aan te reiken om zich uit te drukken en hun stress te kanaliseren, hopen bedrijven burn-outs te reduceren en de resultaten te maximaliseren.

Obstakels stimuleren creativiteit

«Een slechte aanpak», vertel Eric Weiner aan de Los Angeles Times. Voor zijn boek ‘The Geography of the Genius: a search for the world's Most Creative Places from Ancient Athens to Silicon Valley' onderzocht Weiner in welke omgeving creativiteit best gedijt. En wat blijkt? Obstakels en moeilijke omstandigheden stimuleren creativiteit, het elimineren ervan zorgt ervoor dat de creatieve geest van hun personeel een stille dood sterft.

Kunstobjecten

Een studie van de Texaanse A&M-universiteit onderbouwt die theorie. De onderzoekers gaven de deelnemers de opdracht om een kunstobject te construeren met verschillende soorten materiaal. De proefpersonen die het minste materiaal ter beschikking hadden, toverden de origineelste voorwerpen uit hun hoed. «Genieën hebben blijkbaar geen paradijs nodig», concludeert Weiner. Hij verwijst daarbij nog naar de bekende voorbeelden van Albert Einstein, die zijn relativiteitstheorie ontwikkelde achter een wankele keukentafel, of Steve Jobs, die de personal computer bedacht in de garage van zijn ouders.