Bij een sollicitatiegesprek zijn deze twee kenmerken van levensbelang

Het vooruitzicht van een sollicitatiegesprek is al zenuwslopend genoeg, zeker als je weet dat een eerste indruk je kan maken of kraken. Op slechts enkele seconden vormen onze hersenen al een beeld van de andere. En volgens de Amerikaanse professor Amy Cuddy wordt dat beeld voor een overgroot deel bepaald door twee kenmerken.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Cuddy voert al meer dan vijftien jaar onderzoek uit naar eerste indrukken bij de Harvard Business School. Al haar bevindingen heeft ze nu gebundeld in het boek 'Presence'. Zo heeft de onderzoekerster ontdekt dat mensen zichzelf twee vragen stellen als ze iemand ontmoeten. Namelijk:

  • Kan ik deze persoon vertrouwen?
  • Kan ik deze persoon respecteren?
  • Terwijl de eerste vraag gaat over hoe warm en sympathiek iemand overkomt, peilt de tweede naar de competenties. Een verpletterende indruk maak je als je op beide eigenschappen hoog scoort.

    Vertrouwen

    Cuddy vindt het vooral interessant dat de meeste mensen ervan overtuigd zijn dat competentie en goede vaardigheden de belangrijkste factoren zijn bij een sollicitatiegesprek. Daarom willen de meeste mensen ook bewijzen dat ze slim en talentvol genoeg zijn om voor jou te werken. Maar in realiteit is het vertrouwen de meest bepalende eigenschap voor een eerste indruk.

    "Dat heeft te maken met onze evolutie", vertelt Cuddy aan Business Insider. "Om te overleven is het veel belangrijker om te weten of je iemand kan vertrouwen. Dat is ook logisch. Holbewoners maakten zich meer zorgen of iemand je niet zou vermoorden of je bezittingen zou stelen dan of hij een goed vuurtje kon maken."

    Volgens de professor van Harvard worden competenties wel in achting genomen, maar pas nadat bepaald is of je te vertrouwen bent. Daarom is het belangrijk dat je eerst je sociale capaciteiten in de verf zet, om pas later je best te doen om een intelligente indruk te maken. "Uitslovers komen meestal niet ver. Je kan zelfs overkomen als manipulatief. Pas als er een vertrouwensband is, komen je capaciteiten over als een pluspunt in plaats van een bedreiging."