Is alzheimer besmettelijk?

Zwitserse en Oostenrijkse wetenschappers delen de theorie dat de ziekte van Alzheimer besmettelijk zou zijn. We zouden Alzheimer kunnen doorgeven bij operaties, en in het bijzonder bij transplantaties. Het blijft wel een theorie onder wetenschappers, maar het bewijs groeit meer en meer.
door
delphine
Leestijd 1 min.

Bij een onderzoek naar de ziekte van Creutzfeldt-Jakob stuitten onderzoekers bij verschillende patiënten op het amyloid-? proteïne, wat een indicator is voor de ziekte van Alzheimer. Wat opmerkelijk was: veel patiënten met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob die een transplantatie van het hard hersenvlies ondergingen, vertoonden aanwezigheid van het amyloid-? proteïne. Dit was merkwaardig aangezien de patiënten tussen de 28 en 63 jaar oud waren en in hun familie geen gevallen van alzeheimer bekend waren.

Het amyloid-? proteïne dat gevonden werd in de hersenen van patiënten met alzheimer zou kunnen verspreiden omdat dit proteïne zelfs de zwaarste vorm van sterilisatie de baas kan. Zodoende zou het op de operatietafel kunnen worden doorgegeven. Een andere manier om dit proteïne door te geven, zou bloedtransfusie kunnen zijn. Nochtans waarschuwen de wetenschappers dat hun bevindingen puur hypothetisch zijn.