Fiscus neemt bitcoin in het vizier

Terwijl een groeiend aantal winkels de bitcoin omarmt, heeft de Belgische overheid vooral oog voor witwaspraktijken die met de elektronische munt een fluitje van een cent zijn. Er komt een strijdplan om fraude tegen te gaan.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De virtuele munt, die twee jaar geleden het levenslicht zag, wint in ons land aan populariteit. In Gent zijn er meer dan 25 winkels waar je met bitcoins kan betalen, in heel het land zijn er dat ongeveer 70. Daarnaast zijn er ook dokterspraktijken en websites waar je met de elektronische munt kan betalen. Onder meer pizza.be en de telefoonprovider Mobile Vikings aanvaarden betalingen met bitcoins. Verschillende winkels geven zelfs een korting of een extraatje aan klanten die bitcoins op tafel leggen.

Voor de fiscus zijn dat redenen genoeg om op de proppen te komen met een strijdplan. «Steeds meer gewone winkels zoals restaurants, kleinhandelaars en zelfs autoverkopers aanvaarden de bitcoin. In oktober vorig jaar besliste het Europees Gerechtshof bovendien dat er geen btw verschuldigd is op bitcoin-transacties. Daarmee werd duidelijk gesteld dat bitcoins een geldig betaalmiddel zijn», legt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën uit in De Morgen.

De technologie achter de bitcoin, blockchain, wordt door traditionele banken en zelfs de Britse overheid beschouwd als het toekomstige model voor financiële transacties. De technologie maakt tussenpersonen bij transacties overbodig en is daarom geknipt voor criminelen die hun zwart geld willen witwassen.

In ons land werden vorig jaar voor het eerst bitcoins in beslag genomen in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Het gaat om 1.100 bitcoins die in het bezit zijn van de Belgische overheid. Samen zijn ze goed voor een wisselkoers van een kleine 400.000 euro, al varieert dat bedrag sterk naargelang de wisselkoers.