Druk op regering-Merkel neemt toe

De Duitse president Joachim Gauck heeft een voorzet gegeven om het beleid van de regering-Merkel bij te schaven. «Bovengrenzen voor het aantal vluchtelingen dat een land binnen mag, zijn wellicht moreel en politiek noodzakelijk voor een land.»
door
Jolien
Leestijd 1 min.

Op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos heeft Gauck aangegeven het debat over een bovengrens voor de instroom van vluchtelingen te willen openen. Hij benadrukte dat iedereen een verantwoordelijkheid heeft tegenover vluchtelingen, maar dat hij wel graag een soort van limiet geïntroduceerd zou zien. «Want als de democraten niet over limieten willen spreken, dan zullen populisten en xenofoben het doen.»

Druk op Merkel

Al maandenlang houdt de Duitse bondskanselier Angela Merkel vol dat Duitsland de instroom van vluchtelingen aankan. Het land zou vorig jaar alleen al meer dan een miljoen vluchtelingen hebben opgevangen. Merkel gaf al toe dat het aantal asielzoekers moet dalen, maar toonde zich nog geen voorstander van een bovengrens. Nu de Duitse president een voorzet heeft gegeven en Merkel steeds meer kritiek krijgt van de verschillende regeringspartijen, wordt de druk op Merkel opgevoerd om haar beleid bij te sturen. Zo was er zelfs al een brief van 44 parlementsleden waarin Merkel met «strikte urgentie» wordt aangespoord tot een beleidswijziging. In de peilingen daalt de populariteit van Merkels partij CDU van 41% naar 33% van de stemmen.

Woensdag kondigde Oostenrijk, een buurland van Duitsland, aan een bovengrens te stellen van 37.500 asielzoekers.

Foto AFP / P. Kneffel