VS laten B-52-bommenwerper over Zuid-Korea vliegen

De Verenigde Staten hebben gisteren een B-52-bommenwerper laag over Zuid-Korea laten vliegen. Dit als reactie op de geslaagde test met de waterstofbom die Noord-Korea naar eigen zeggen uitvoerde.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Volgens de Amerikaanse luchtmacht heeft Noord-Korea met de kernproef, die vorige week werd uitgevoerd, zijn internationale verplichtingen geschonden. «Ons leger gaat met al onze regionale partners blijven samenwerken om stabiliteit en veiligheid te blijven verzekeren», luidde het. De bommenwerper van het type B-52, die bombardementen kan uitvoeren met kernwapens, vloog op lage hoogte over de stad Osan in Zuid-Korea, op zo'n zeventig kilometer van de grens met Noord-Korea. De VS noemen de actie een teken van steun aan Zuid-Korea. «Dit was een demonstratie over de vastberadenheid van de VS om onze bondgenoten Zuid-Korea en Japan te steunen, en om het Amerikaanse thuisland te beschermen», verklaarde admiraal Harry Harris Jr, bevelvoerder van de Amerikaanse soldaten in de Stille Oceaan. Het toestel werd vergezeld van Zuid-Koreaanse F-15's en Amerikaanse F-16's en keerde na de vlucht opnieuw terug naar zijn basis op het eiland Guam in de Stille Oceaan.

Provocatie

Noord-Korea heeft nog niet gereageerd op de Amerikaanse actie, maar zal dit wellicht beschouwen als een provocatie. Wel heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor het eerst gereageerd op de test met de waterstofbom. Die test was volgens hem nodig om een nucleaire oorlog met de Verenigde Staten te vermijden. «Het was een zelfverdedigende maatregel om de vrede op het Koreaanse schiereiland te verdedigen, tegen de risico's van een nucleaire oorlog veroorzaakt door de imperialisten van de Verenigde Staten», wordt hij geciteerd door het officiële persagentschap KCNA.

Oorlogsdaad

Ondertussen blijven de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea over de kernproef toenemen. Zo heeft Zuid-Korea vrijdag opnieuw de wanden met luidsprekers geactiveerd. De luidsprekers, staan op elf plaatsen langs de grens met Noord-Korea en zijn pal naar het noorden gericht zodat het geluid zo ver mogelijk zou reiken. In de uitzendingen wordt popmuziek gedraaid, zoals liedjes van een populair vrouwenbandje die in Noord-Korea verboden zijn, en zijn er toespraken te horen over wat er niet deugt aan Noord-Korea en zijn leiders. Noord-Korea kon in het verleden niet lachen met de ‘luidsprekerterreur' en had het toen zelfs over een oorlogsdaad.

Ook volgende maand overwegen de VS om een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland te sturen. Dat maakte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gisteren bekend. Het vliegdekschip moet deelnemen aan een gezamenlijke marineoefening van de VS en Zuid-Korea als waarschuwing aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

AFP / J. Yeon-Je