Radio Oorwoud: «We steken geen belerend vingertje op»

Winderige knaagdieren of kokmeeuwen met culinaire ambities... In de wereld van Radio Oorwoud, het wildste radioprogramma voor kinderen van 6 tot 666, regeert de fantasie als pleister op de verdwijnende habitatwonde van heel wat dieren. ‘'t Is altijd wat in mijn habitat' wordt op zondag 17 januari in de AB live voorgesteld met o.a. Bart Peeters, Pieter Embrechts en Hannelore Bedert.
door
Mare
Leestijd 4 min.

Vier jaar geleden besloten het WWF en Hannelore Bedert het project Radio Oorwoud in het leven te roepen. De insteek was duidelijk: de natuur en haar problemen op kindermaat brengen. En dat alles onder begeleiding van ondeugende humor en frisse muziek. WWF-projectleider Stijn Sterckx – in het echte leven tevens de man van Hannelore – had echter nooit durven denken dat het verhaal zo'n succes zou worden.

Stijn Sterckx: «Voor een organisatie als WWF is het belangrijk om educatief materiaal te hebben dat we op een laagdrempelige manier aan kinderen kunnen voorschotelen. Er werd in het verleden al meermaals met lagere scholen samengewerkt, maar het was tijd voor een soort verjongingsoperatie waarin muziek en tekst centraal stonden. Vanuit het WWF hebben we dan een soort kapstok gemaakt met belangrijke thema's als ecologische voetafdruk, klimaatopwarming en ontbossing. We wilden zeker geen belerend vingertje opsteken. Het moest genietbaar zijn voor kinderen en volwassenen.»

Zowel de eerste cd als het net verschenen ‘'t Is altijd wat in mijn habitat' blinken uit in een veelheid aan muzikale stijlen. Een bewuste keuze?

«Het moet muzikaal over heel de lijn interessant zijn, zodat ook kinderen er iets van kunnen bijleren. Op die manier wordt de boodschap op een speelse, humoristische en heerlijk stoute gepresenteerd. Zo hopen we kinderen warm te krijgen voor wat er zich nu afspeelt in de wereld. Kinderen zijn de dag van vandaag wereldburgers geworden met een veel bredere kijk op wat er zich allemaal afspeelt. Daar moeten we als WWF ook op inspelen.»

Al snel kreeg Radio Oorwoud de nodige pootjes. Liep alles veel vlotter dan gepland?

«De eerste cd was uitsluitend bestemd voor lagere scholen en kon als didactisch materiaal gebruikt worden. Er zijn toen ook heel wat schoolvoorstellingen geweest. Maar al snel kwam er vraag naar een versie voor de winkels en volgden er theatervoorstellingen en concerten. Ik denk dat we momenteel zo'n 11.000 exemplaren van die cd verspreid en verkocht hebben. Een tweede de cd leek bijna een evidentie.»

‘'t Is altijd wat in mijn habitat' bundelt dertien songs die aan elkaar worden gebabbeld door Cazimier de mierenegel (Warre Borgmans) en Lus de octopus (Sien Eggers). Het muzikale fundament wordt opgetrokken door o.a. een pianokapi (Hannelore Bedert), drummedaris (Davy Deckmijn), basbeer (Bart Van Lierde) en gitaarscholver (Thomas Vanelslander) aangevuld met een blaaskikker, trompetvogel, tombonobo en een legertje brulberen. Voor de teksten en moppen werkte Stijn samen met Arne Leurentop (cfr. And They Spoke in Anthems). En daarnaast werd er ook gewerkt met een mooie gastenlijst.

«Het is een mooie verzameling van zangers, zangeressen en muzikanten geworden die zich volstrekt belangeloos inzetten voor het WWF en de boodschap die we willen uitdragen. De focus ligt nu op de habitat van de dieren, hun biotopen en hoe ze daarin overleven. Van hoog naar laag, van warm naar koud. Leraars kunnen hiermee aan de slag zonder zwaarwichtig over te komen. Ik denk aan projecten, knutselsessies of schoolfeesten. Neem nu een nummer als ‘Lekker' met Marcel Vanthilt, Isolde Lasoen en Urbanus dat over de voedselketen gaat. Op het einde eet Urbanus iedereen op maar ondertussen heb je op een grappige manier wel geleerd hoe de zaken in elkaar zitten.»

Afwisseling genoeg met namen als Bart Peeters, Lady Linn, Kommil Foo, Sean Dhondt, Pieter Embrechts, Slongs Dievanongs, Stijn Cole of Senne Guns. Mijn favoriet is echter het nummer ‘Wij willen wild', een soort metal voor kinderen.

«Heerlijk hoe de defragmentatie van habitats wordt uitgeschreeuwd door Ludo Mariman van The Kids, Marcel Vanthilt van Arbeid Adelt en Franky Desmet Vandamme van Channel Zero. Een unieke combinatie. En kinderen vatten dat wel, ze hebben nog een zeer open geest waar je alle kanten mee uitkan.»

De cd wordt binnenkort voorgesteld in de AB onder de noemer ‘Milieuvriendelijk dans- en brulplezier met beestig balorkest'. Wat moeten we daaronder verstaan?

«Zowel op cd als live is er ruimte voor een gezond AC/DC-gehalte bij iedereen. Er hoeft niet binnen een bepaald stramien gedacht te worden, alle remmen mogen los. Dat werkt zeer bevrijdend. Live zal dat met onder andere Bart Peeters, Pieter Embrechts en Dimitri Leue als ‘master of ceremony' zeker vuurwerk geven. Denk maar aan de hilarische shows van de Kakkewieten vroeger. Lady Linn moet om zwangerschapsredenen verstek laten gaan en ik hoop dat Hannelore, die voorzien is voor begin februari, er ook zal bijzijn. (lachend) Desnoods in een rolstoel...»

Dirk Fryns

Radio Oorwoud en gasten zijn live te zien op 17/01 in de AB te Brussel.