Feestelijk gevulde kalkoen op oosterse wijze

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Gevulde kalkoen is altijd een schot in de roos met Kerstmis. Je gasten smullen er ongetwijfeld van en terwijl de kalkoen enkele uurtjes gaart in de oven, heb jij tijd om andere zaken op orde te stellen voor het feest. Zin om je tafelgasten eens te verrassen? Het onderstaande recept geeft een oosterse toets aan deze kerstklassieker! Probeer het eens uit!

Wat heb je nodig?

  • 1 kalkoen van 3 kg
  • 200 g boter
  • 300 g gemengd gehakt (varken-rund)
  • 250 g witte of bruine champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g walnoten
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 ei
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Aan de slag!

    Verwarm de oven voor op 180 °C en leg alle ingrediënten klaar. Beginnen doen we met de vulling.

    Hak de champignons, knoflook, walnoten en gedroogde abrikozen fijn. Meng met het gehakt, de rozijnen, het ei en de paprikapoeder. Kruid met peper en zout en kneed alles samen.

    Vul de kalkoen op met de vulling. Leg hem op een ovenrooster en schuif er een braadslee onder. Borstel de kalkoen in met olijfolie. Snij de boter in klontjes en verdeel die over de kalkoen.

    Schuif de kalkoen in de oven en bak 30 minuten tot hij mooi goudbruin is. Dek vervolgens af met een vel aluminiumfolie en laat één uur verder bakken. Verwijder dan opnieuw de aluminiumfolie en bak tot de kalkoen gaar is. De gaarheid kan je controleren met behulp van een vleesthermometer. De kerntemperatuur van het vlees moet 78 °C bedragen.

    Haal de kalkoen uit de oven eenmaal hij gaar is en laat nog een half uur rusten onder een vel aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen in het vlees zich weer verdelen. Serveer de kalkoen met een oosterse taboulé. Smakelijk eten en prettige feesten!