Gezond eten voor 1 euro

In 22 gemeenten kunnen kinderen in kwetsbare situaties terecht voor een 1 euromaaltijd. De deelnemende gemeenten hebben van Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) subsidies gekregen om hun project uit te rollen.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Eerder dit jaar deed Homans een oproep aan Vlaamse steden en gemeenten om mee te werken aan het project van de 1 euromaaltijden voor kinderen. Als OCMW-voorzitter had ze het al gelanceerd in Antwerpen en ze wilde het graag uitbreiden in heel Vlaanderen.

Voor 1 euro krijgen kinderen tot 12 jaar in een kwetsbare situatie een warme en gezonde maaltijd. Het hele gezin wordt bij het project betrokken en krijgt daarvoor steun van sociaal assistenten en vertrouwenspersonen. Gemeenten die willen meewerken, moesten een aanvraag indienen. Van de 59 die dat deden, kregen 22 een positieve evaluatie: Kortrijk, Leuven, Hasselt, Diksmuide, Lokeren, Turnhout, Diest, Temse, Ninove, Antwerpen, Mortsel, Mechelen, Westerlo, De Panne, Menen, Boom, Zele, Oostende, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Wachtebeke en Heist-op-den-Berg.

Homans trekt voor het project in totaal 1,2 miljoen euro uit, waardoor elke gemeente maximaal 60.000 euro krijgt. Dat kunnen ze gebruiken voor de maaltijden en voor personeel, voor de infrastructuur moeten ze zelf zorgen.