Faux gras, veelzijdig en diervriendelijk!

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Tijdens de kerstperiode zijn er heel wat gerechten die goed scoren. Zo is parelhoen of kalkoen onmisbaar op veel feesttafels, terwijl in andere huishoudens traditioneel de gourmet- of fondueset wordt afgestoft voor Kerstmis. Foie gras is ook een geliefkoosd ingrediënt in veel feestmaaltijden, al is het gebruik van ganzenlever controversieel. Daarom verkoopt Lidl ook het diervriendelijke alternatief van GAIA: faux gras. Dit plantaardige product op basis van truffels en champagne is een veelzijdige delicatesse. Geloof je ons niet? Probeer dan zeker één van de onderstaande recepten!

Knolseldersoepje met faux gras

Wat heb je nodig? (voor vier personen)

  • 100 g faux gras
  • 1 eetlepel groentebouillonpasta
  • Alesto Fine-pijnboompitten
  • 5 dl water
  • 1 sjalot
  • 300 g knolselder
  • een klontje boter
  • peper en zout
  • Aan de slag

    Versnipper de sjalot. Schil de knolselder en snij in blokjes. Stoof beide groenten in de boter, totdat de sjalot glazig wordt.

    Voeg het water en de groentebouillonpasta toe, dek de pan af en kook tot de knolselder gaar is. Kruid het geheel met peper en zout.

    Mix de soep fijn en voeg nadien de faux gras toe. Mix nog eventjes door zodat je een smeuïge soep bekomt. Kruid indien nodig nog bij.

    Serveer het knolseldersoepje met geroosterde pijnboompitten.

     

    Pasteitjes gevuld met faux gras

    Wat heb je nodig? (voor vier personen)

  • 100 g faux gras
  • 2 eetlepels witte-uienkonfijt
  • 12 miniroomboterpasteitjes
  • een handvol peterselie
  • peper en zout
  • Aan de slag

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de faux gras in kleine blokjes en meng deze met het witte-uienkonfijt. Kruid met peper en zout. Hak de peterselie fijn en meng ook met de faux gras.

    Vul de roomboterpasteitjes met het faux-gras mengsel en bak ze gedurende 7 minuten in de oven.

    Faux gras met veenbeesen- en uienkonfijt

    Wat heb je nodig? (voor vier personen)

  • 160 g faux gras
  • enkele eetlepels veenbessen- en uienkonfijt
  • enkele sneetjes peperkoek met fruit
  • gezouten boter
  • enkele sneetjes rozijnenbrood
  • 12 physalis (ofwel de vruchten van de lampionplant)
  • Aan de slag

    Maal de peperpoek tot kruimels in een keukenrobot. Droog de kruimels anderhalf uur in de oven op 110 °C.

    Besmeer het rozijnenbrood met de boter en bak in een braadpan. Snij daarna in staafjes.

    Snij de faux gras in blokjes. Schik het brood en de faux gras op borden, samen met de physalis. Werk af met het veenbessen- en uienkonfijt en de krokante peperkoekkruimels. Smakelijk & fijne feestdagen!