Bouwpromotoren verhelpen tekort aan kinderopvang

Het gebrek aan kinderopvang drijft veel jonge gezinnen weg uit de grote steden. Om die trend tegen te gaan, worden steeds vaker projectontwikkelaars ingeschakeld om een crèche te voorzien in een nieuw wooncomplex of kantoorgebouw, soms zelfs verplicht.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

«Een kersverse moeder moet opnieuw gaan werken. Hoewel ze al maanden op de wachtlijst staat bij verschillende crèches, is er nog steeds geen plaats vrij.» Het is een typisch verhaal van jonge ouders die te maken krijgen met het tekort van kinderopvang. Onze hoofdstad alleen al zou tegen 2018 maar liefst 56.000 kinderen tellen tussen 0 en 3 jaar. Dat zijn er bijna tienduizend meer dan in 2010. Om tegemoet te komen aan de trend van steeds meer koters, moeten er volgens experts 1.300 plaatsen bijkomen in de Brusselse kinderopvang, en dat tot 2022.

Ideale combinatie

«Veel jonge mensen hebben het ontzettend moeilijk om in Brussel een verblijf voor hun peuter of kleuter te vinden. Zeker als die niet te ver van hun woning of werk mag liggen», vertelt Kristof Serlet, woordvoerder van bouwpromotor Optima Global Estate. Hij bevestigt aan Metro dat Brusselse gemeenten en het Hoofdstedelijk Gewest steeds vaker aankloppen bij projectontwikkelaars om in nieuwe wooncomplexen en commerciële gebouwen een kinderdagverblijf te voorzien. In sommige gevallen wordt het zelfs opgelegd. «De integratie van een opvang in meer en meer wooncomplexen moet een antwoord bieden op de problematiek. Alleen met deze combinatie kunnen jonge gezinnen in de stad blijven wonen en leven, en daar is nood aan.»

Andere steden

Niet alleen in Brussel, maar ook in verschillende andere steden maakt de combinatie van woonfuncties, kantoorruimtes en kindercrèches opgang, meent Serlet. «Het is een aanpak die werkt. De kindercrèches werken als een magneet op jonge gezinnen omdat het hen levenskwaliteit geeft. Maar ook de combinatie van betaalbaar, kwalitatief en bereikbaar wonen, speelt een grote rol.»