Saoedi-Arabië gaat record voor hoogste gebouw verpulveren

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Momenteel staat het record voor hoogste gebouw van de wereld nog op naam van de Burj Khalifa in Dubai met 828m. Als het aan Saoedi-Arabië ligt, komt daar binnen enkele jaren verandering in. De golfstaat heeft al een tijdje plannen voor de Jeddah Toren, die maar liefst één kilometer hoog moet worden.

De overheid van Saoedi-Arabië kondigde dit weekend aan dat er een overeenkomst is gesloten voor een lening van meer dan 2 miljard euro om het Jeddah City-project af te werken. Daartoe behoort ook de Jeddah Tower. In tweehonderd verdiepingen worden onder andere een luxehotel, luxeflats, kantoren en een observatorium ondergebracht.

Bouwen op zo'n hoogte brengt heel wat moeilijkheden met zich mee. De fundamenten zijn zo zestig meter diep en bestand tegen het zoute water van de nabijgelegen Rode Zee. De wind is nog een belangrijke factor in het ontwerp. "De toren verandert regelmatig van vorm zodat de windbelasting ook rond het gebouw gaat en niet zo extreem zal zijn als bij een gebouw dat uit één blok bestaat", lichtte Bart Leclercq, head of structures voor WSP Middle East, toe aan Construction Week.

Momenteel zijn er 26 van de 200 verdiepingen voltooid. Het einde van de werken is voorzien voor 2020.

AFP PHOTO / KINGDOM HOLDING COMPANY/ HO

JEDDAH ECONOMIC COMPANY/ADRIAN SMITH + GORDON GILL ARCHITECTURE