Met 10 miljoen beestjes in bed

We hoeven ons nooit meer alleen te voelen. Elke nacht houden wel 10 miljoen beestjes het bed voor ons warm. Of dat goed nieuws is, valt evenwel te betwijfelen. Onze microscopische bedpartners houden zich namelijk niet in om zo'n 20 keer per dag uitwerpselen achter te laten tussen de lakens.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Met het blote oog valt het leger huisstofmijten dat in onze matrassen huist niet te zien, maar deze video van Ohio State University Acarology Lab toont hoe de beestjes badend in hun eigen fecaliën liggen te wriemelen in ons bed.

"Mensen verliezen ongeveer 15 gram huidschilfers per week, waarvan het merendeel in bed belandt. Als je je slaapkamer niet verlucht, dan wordt het er erg vochtig. In een opgemaakt bed na het opstaan kan het vocht niet weg en dat geeft vrij spel aan de huisstofmijten", verklaart professor Lisa Ackerley, experte in huishoudelijke hygiëne.

Na twee jaar bestaat 10% van het gewicht van een kussen uit huisstofmijten en hun uitwerpselen. Dat kan leiden tot eczeem, hooikoorts en astma. "Bij patiënten met andere allergieën kunnen huisstofmijten symptomen verergeren. Velen denken dat ze met een chronische verkoudheid sukkelen, maar eigenlijk zijn de huisstofmijten de oorzaak van hun probleem", klinkt het nog.