Nieuwe seksueel overdraagbare aandoening ontdekt

Echt nieuw is de aandoening mycoplasma genitalium (MG) niet. De infectie werd in de jaren 80 geïdentificeerd als een bacterie, maar volgens wetenschappers kan ze nu ook seksueel worden doorgegeven. Honderduizenden mensen zouden erdoor getroffen worden. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Britse onderzoekers analyseerden de gegevens van een nationaal onderzoek naar seksueel gedrag. Ze stelden vast dat mensen die meerdere seksuele partners hebben, geen condoom gebruiken, in achtergestelde gebieden wonen en tussen de 25 en 44 jaar oud zijn, de grootste kans hebben om positief te testen. Maar liefst 1 op 100 Britten die tussen de 16 en 44 jaar oud zijn en seks hebben gehad, zijn drager van MG. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad International Journal of Epidemiology.

De bacterie komt het vaakst voor bij mensen die het afgelopen jaar meer dan vier bedpartners hebben gehad. In die groep hebben 5,2% mannen en 3,1% vrouwen te kampen met MG.

Bloeding

De theorie dat de aandoening ook seksueel wordt overgedragen, wordt ondersteund door het feit dat geen enkele van de 200 onderzochte 16- en 17-jarigen die nog geen seks hebben gehad drager bleek te zijn.

De meeste mensen die positief testten, dachten dat ze geen symptomen vertoonden. Een groot deel van de vrouwen verklaarde wel te bloeden na een vrijpartij. Volgens de wetenschappers kan MG leiden tot ontstekingen van de urinewegen, van de baarmoederhals en van de eileiders. Bij vrouwen kan het zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken.

Hoofdonderzoeker Pam Sonnenberg van de University College Londen waarschuwt dat als dokters enkel de mensen testen die symptomen vertonen, de meerderheid van de gevallen niet opgemerkt zullen worden. "Verder onderzoek is nodig om de klinische gevolgen van de infectie te begrijpen", besluit Sonnenberg.