Achter de schermen: Nathalie coacht jongeren die willen deelnemen aan de Tall Ships Races.

door
Joris
Leestijd 2 min.

Van 7 tot 10 juli 2016 verwelkomt de stad voor de zesde keer The Tall Ships Races. Daaraan nemen de mooiste en grootste zeilschepen ter wereld deel. De klemtoon ligt op het sportieve en educatieve karakter. Op het schip leren 15- tot 25-jarigen namelijk heel wat competenties die later in hun leven van pas komen. “Maar het inschrijvingsgeld betalen is niet voor iedereen eenvoudig,” zegt Nathalie Beloso, projectleider evenementen. “Daarom zullen verschillende stadsmedewerkers jongeren coachen bij het zoeken naar dat geld.”

Hoeveel betaal je als jongere om mee te varen en werken op een Tall Ship?

Nathalie: “Per jongere is het inschrijvingsgeld 1200 euro. Daarin zitten de kosten voor het verblijf op een uniek schip, eten en drank, verzekering en de terugvlucht van Lissabon naar Antwerpen. De eerste 65 inschrijvingen krijgen trouwens een korting van ongeveer 20 procent en betalen 980 euro.”

Niet iedereen kan dat bedrag betalen.

Nathalie: “Jongeren moeten, ongeacht hun achtergrond, de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan dat unieke avontuur. Daarom zoeken we bedrijven die peter willen worden om het fonds te sponsoren. Maar we dagen de jongeren ook uit om zelf fondsen te zoeken. Dat ligt niet voor de hand, maar als iemand hen daarin begeleidt en inspireert, lukt dat wel."

Daarvoor zoeken jullie coaches onder de stadsmedewerkers?

Nathalie: “Als coach krijgen zij drie jongeren onder hun vleugels. Ze leren hen creatieve campagnes bedenken om geld in te zamelen, hoe zichzelf en het project presenteren, hoe om te gaan met succes en teleurstellingen ... Fondsenwerving is meer dan geld vragen, er staat vaak ook iets tegenover. Acties via sociale media, de bakker en grote bedrijven overtuigen, zelf geld opzij zetten zijn maar enkele mogelijkheden.”

"Naast wat ze leren over fondsenwerving versterkt het avontuur op het schip hun competenties"

Waarom doe je beroep op stadsmedewerkers?

Nathalie: “Binnen de stad zijn er heel wat medewerkers die jongeren waarden en vaardigheden kunnen bijbrengen en ondersteunen. Enerzijds door hun werkervaring, anderzijds door het netwerk binnen stadsdiensten en bij partners.”

Waarom is het leerzaam voor de jongeren?

Nathalie: “Naast wat ze leren over fondsenwerving versterkt het avontuur op het schip hun competenties. In een multiculturele groep werken ze samen om het doel te bereiken, aankomen in Lissabon. Soms geven ze leiding aan andere jongeren, maar ze zorgen ook voor maaltijden, staan op wacht, houden het schip proper, hijsen de zeilen ... Je merkt het: de input van stadsmedewerkers als coach kan hen echt helpen in hun ontwikkeling.”

Meer info

Ken je iemand tussen 15 en 25 jaar die staat te wachten op zo'n avontuur? Verwijs hem dan door naar www.tsrantwerp.be.

Ook jij kan mee

Ben je zelf ouder dan 25 en wil je meevaren? Geen probleem. Schrijf jezelf in via www.tsrantwerp.be en we contacteren je om de voorwaarden te bespreken.