Laat de tattoo van je overleden geliefde inkaderen

Een tatoeage is voor altijd, wordt wel eens gezegd. De Amerikaan Charles Hamm gaf die leuze een wel heel letterlijke en bizarre invulling. Hij richtte de organisatie NAPSA op. Die zorgt ervoor dat tattoos van overleden geliefden bewaard kunnen worden, in een fotolijst om precies te zijn. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De meningen verschillen sterk over tattoos. Sommigen vinden ze verschrikkelijk mooi, anderen weer verschrikkelijk ordinair. Wat wel vaststaat is dat tatoeages vaak een klein kunstwerk op zich zijn. National Association for the Preservation fo Skin Art, oftewel NAPSA, deelt die mening. "Een Picasso of een ander kunstwerk waarin je geïnvesteerd hebt, zou je toch ook nooit verbranden? Een tattoo is ook een kunstwerk met een uniek verhaal en op een ander canvas", klinkt het.

Charles Hamm kwam op het idee door zijn eigen tatoeages. "Ik ben zo ongeveer getatoeëerd van mijn nek tot mijn heupen, met de uitzondering van een paar plekjes hier en daar. Ze hebben allemaal een betekenis voor me - mijn kleinzoon heeft er een paar ontworpen en ik heb zelfs een van mijn collega's er een laten maken. Ik ben best trots op ze, het zijn grootse kunstwerken - ik heb waarschijnlijk meer dan 8.500 euro op mijn rug staan, en het is kunst." Daarom wil hij niet dat zijn tatoeages verdwijnen zodra hij het loodje legt.

Voor zo'n 100 euro kan je lid worden bij NAPSA, waarna je elk jaar een lidmaatschap van ongeveer 50 euro moet neerpennen. Als je dan uiteindelijk je laatste adem uitblaast, moet NAPSA binnen 18 uur worden ingeschakeld. Zij verwijderen de huid, bewerken deze zodat deze bewaard kan worden en kaderen de tattoo in.

[polldaddy poll="9135867"]