Heineken slaat de handen in elkaar met Baileys

door
Mare
Leestijd 2 min.

Heineken blijft niet machteloos toekijken hoe AB InBev en SABMiller volop bouwen aan hun samenwerking. Het Nederlandse biermerkt heeft zonet een overnamedeal afgesloten met het drankenconcern Diageo. Dat schrijft De Morgen.

Diageo is vooral actief op het gebied van sterkedrank en is minder sterk op de biermarkt. Bij het grote publiek is het merk vooral bekend van de whisky's van Johnnie Walker en J&B, Smirnoff-vodka of Baileys. Van de biersoorten is het Ierse merk Guinness wellicht het bekendste.

700 miljoen

Heineken legde een kleine 700 miljoen euro op tafel om de controle te krijgen over Desnoes & Geddes – bekend van de biermerken Red Stripe en Dragon- gelegen in Jamaica. Daarmee neemt het Nederlandse bierbedrijf een belang van 57,9% van Diageo over. Voordien had Heineken al ruim 15% van de aandelen in handen, de rest is nog beursgenoteerd in Kingston.

Ook in Maleisië, Singapore en Ghana gaan Heineken en Diageo aandelen en cash uitwisselen. Heineken neemt het volledige bezit in GAPL in Maleisië en Singapore, en verkoopt daarnaast juist zijn belang van 20% in Guiness Ghana Breweries aan Diageo. Tegenlijk is er een licentieovereenkomst afgesloten met het drankenbedrijf voor Jamaica en Ghana. Volgens Heineken is de transactie voor beide partijen gunstig omdat ze dan hun middelen kunnen concentreren op de individuele markten.

Samenwerkingsverband met MillerCoors

Mocht AB InBev slagen in de overname van SABMiller, dan zal de combinatie voglens de analisten onderdelen uit handen moeten geven om voldoende concurrentie over te houden in een aantal landen. Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat het belang in het samenwerkingsverband MillerCoors en in het Chinese CR Snow verkocht zou worden. Vooral MillerCoors wordt door de marktkenners gezien als een aantrekkelijke aanvulling op de positie van Heineken in de VS.

Zelf houdt Heineken zich nog wat op de vlakte. “We willen niet op de zaak vooruitlopen”, klinkt het bij het bedrijf. We moeten eerst maar eens zien of het overnamebod slaagt en wat voor eisen de mededingingsautoriteiten eventueel stellen." Een combinatie van AB InBev en SABMiller zou tot 's werelds grootste brouwer leiden, op afstand gevolgd door Heineken.