De grootste mythes over vet op een rij

We worden gebombardeerd met diëten en adviezen over wat gezond is en wat niet. En er zijn niet zoveel onderwerpen overladen met mythes en halve waarheden als vetten. Ontdek daarom hier de hardnekkigste mythes over vet.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Mythe 1: Van vet word je dik

Het vet dat je eet kan je niet vergelijken met het vet dat je lichaam opslaat. Je lichaam heeft heel wat tijd nodig om vetten te verteren, waardoor je lichaam langer een verzadigd gevoel heeft. Hierdoor word je minder in verleiding gebracht om naar ongezonde snacks te grijpen en je over te geven aan schandalige schrokbuien.

Mythe 2: Er zijn slechts twee soorten vetten: gezonde en ongezonde

De kans is groot dat je hebt gehoord dat er twee soorten vetten zijn: de goede (onverzadigde) vetten en de slechte (verzadigde) vetten. In werkelijkheid zit het ingewikkelder in elkaar. Om enige verwarring uit de weg te ruimen, creëerde Cosmopolitan een overzichtelijke lijst.

Mythe 3: Van transvetten ga je niet dood

Transvetten zijn geharde plantaardige oliën zoals margarine en frituurvet. Ze worden in grote mate gebruikt in de bereiding van koekjes, pizzabodems, croissants en frituurproducten. Uit Canadees onderzoek blijkt dat wie veel van deze lekkernijen verorbert, 30% meer risico loopt om te overlijden aan hart- en vaataandoeningen door verstopping van de kransslagaders.

Mythe 4: Hoe minder verzadigde vetten je eet, hoe gezonder je bent

Jarenlang werd verzadigd vet afgeschilderd als de grote boosdoener in een gezonde levensstijl. Die mening hebben veel deskundigen inmiddels in de ban gedaan. Het is vooral de overconsumptie van alles waarmee we verzadigde vetten zijn gaan vervangen - denk aan koolhydraten en suikers - die verantwoordelijk zijn voor de epidemie van obesitas en diabetes.

Mythe 5: Olijfolie is de gezondste olie

Olijfolie is best gezond, zolang je het niet opwarmt. Bij hoge temperaturen kunnen de enkelvoudige onverzadigde vetten zich omzetten tot verzadigde vetten of zelfs transvetten. Arachideolie, avocado-olie of sesamolie zijn dan betere opties.

Mythe 6: Dressings toveren salades om tot een ongezonde maaltijd

De meeste salades bestaan uit een grote veriatie van groenten die bomvol vitaminen zitten. Wat veel mensen niet weten, is dat vitamines alleen opgenomen kunnen worden door je lichaam wanneer deze oplossen met vet. Door al het vet te bannen, ontneem je dus je lichaam de kans om belangrijke voedingsstoffen op te nemen. Je moet je met andere woorden niet schuldig voelen als je wat vinaigrette toevoegt aan je salade.