Automobilisten weten niet hoe ze moeten reageren op sirenes en zwaailichten

Vlaamse automobilisten weten niet hoe ze precies moeten reageren als plots een prioritair voertuig in het verkeer opduikt. Dat blijkt uit onderzoek van VAB. De mobiliteitsorganisatie wil een snelle sensibilisering.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

VAB peilde bij 2.000 automobilisten naar hun gedrag wanneer plots een politievoertuig, een ambulance of een brandweerwagen opduikt. Daaruit blijkt dat we vaak niet weten hoe we juist moeten reageren bij loeiende sirenes en zwaailichten.

De resultaten bevestigen de bekommernis die bestuurders van prioritaire voertuigen hebben: een sensibilisering van de andere verkeersdeelnemers dringt zich op. Soms slaan mensen in paniek of reageren ze helemaal fout, waardoor een snelle doorgang onmogelijk wordt en andere verkeersdeelnemers gevaar lopen.

Uit de enquête blijkt dat 82% van de Vlaamse automobilisten niet eens het verschil kent tussen een hulpvoertuig met enkel een zwaailicht in werking en een hulpvoertuig waarvan zwaailicht én sirene geactiveerd zijn. Enkel in dat laatste geval krijgt een hulpvoertuig het statuut van ‘prioritair voertuig' en heeft het voorrang.

VAB geeft als tip om geen onverwachte manoeuvres uit te voeren. Als je een manoeuvre maakt, moet je dat tijdig aankondigen en rekening houden met de reactie van andere weggebruikers. Voorts moet je vermijden dat je jezelf of het prioritair voertuig in gevaar brengt, door plots te versnellen of door het rood te rijden. Om onze kennis over prioritaire voertuigen bij te spijkeren, ontwikkelde de mobiliteitsorganisatie een internettest.