Meer dan 4 Belgen op 10 zet elke maand meer dan 100 euro opzij

door
Hans
Leestijd 1 min.

L'Observatoire de l'Epargne van CBC, de autonome bankinstelling van de KBC-groep in Franstalig België, liet het spaargedrag van de Belg onderzoeken.

Het debat over de pensioenhervorming en de langere levensduurverwachting maken het sparen steeds belangrijker in het behoud van de levensstandaard na het pensioen.

De Belgen zijn zich hiervan bewust : bijna 8 op de 10 Belgen sparen en voor 85% onder hen dient dat om langetermijndoelstellingen veilig te stellen: bouwen aan financiële zekerheid (44%) et het verzekeren van het pensioen (41%).  Ze beginnen ook vroeg.   72% is begonnen voor zijn 30ste en meer dan 4 Belgen op 10 zetten maandelijks zelfs meer dan 100 euro opzij.

De meerderheid spaart echter via het vertrouwde spaarboekje. Weinigen plannen of spreiden hun spaarinspanningen in functie van het bereiken van een resultaat op lange termijn.

De populariteit van het spaarboekje staat daarbij buiten kijf. “Spaarrekeningen zijn ideale instrumenten voor kortetermijnsparen of als reserve tegen onvoorziene omstandigheden. Maar door het effect van de inflatie kunnen ze op lange termijn onmogelijk de koopkrachtvermindering compenseren op het moment van het pensioen of de kapitaalerosie tegengaan. De huidige bijzonder lage rente op de traditionele spaarrekening versterkt bovendien dat fenomeen”, waarschuwt Xavier Falla, Algemeen Directeur Particulieren bij CBC Banque.