Laat Manchester United zich opnieuw verrassen?

door
Kevin
Leestijd 3 min.

De eerste speeldag van de Champions League bracht meteen heel wat sensatie met zich mee. Wereldgoals werden gescoord en kampioenen als Chelsea en Juventus vergaten hun slechte seizoensstart eventjes, terwijl andere ploegen een opzienbarende wending afleverden. Zo liet Arsenal zich vangen door Dinamo Zagreb en kon AA Gent met negen overtuigend gelijkspelen tegen Lyon. De grootste verrassing kwam echter in Eindhoven, waar PSV het grote Manchester United versloeg.  De Mancunians hebben dus wat goed te maken tegen Wolfsburg.

Ondanks het verlies in de Champions League verkeert Manchester United momenteel in prima vorm. Na afgelopen weekend staan ze voor de eerste keer na het vertrek van Sir Alex Ferguson op kop in de Premier League. De overwinning tegen rode lantaarn Sunderland was haast routine te noemen en dankzij de tweede nederlaag van stadsgenoot Manchester City klommen The Red Devils naar de eerste plaats.

Het werk van Louis Van Gaal zit hier ongetwijfeld voor iets tussen, maar het is vooral wonderkind Anthony Martial die momenteel hoge ogen gooit. De Franse tiener kwam voor 49 miljoen euro over van AS Monaco, een bedrag dat nog stevig kan oplopen als hij zo blijft spelen, en is zo de duurste tiener aller tijden. Dat record lijkt echter niet op hem te wegen. Bij zijn debuut tegen Liverpool scoorde hij al meteen en in vijf matchen heeft de aanvaller al vier goals op zijn conto staan. Tegen Sunderland scoorde hij niet, maar na een krachtige rush en een subliem pasje vond Rooney na 999 minuten het doel nog eens in de Premier League. De vergelijkingen met Thierry Henry zijn niet vergezocht en waarschijnlijk zal hij gesel zijn voor Wolfsburgse verdediging.

Die verdediging stond vorige week nog volop in de belangstelling, al was het niet positief. Zij stonden immers aan het ontvangende eind van de vijf goals in negen minuten van Robert Lewandowski. Sinds het vertrek van Kevin De Bruyne loopt de boel spaak bij de Volkswagenclub. Woensdag leken ze op de goede weg tegen Bayern München, totdat Lewandowski er plots vijf uit zijn hoed toverde. Afgelopen weekend kwamen die Wölfe zelfs niet verder dan een teleurstellend gelijkspel tegen staartploeg Hannover 96.

In tegenstelling tot Manchester United, wonnen Dieter Hecking en de zijnen hun wedstrijd in de Champions League echter wel. Een doelpunt van Julian Draxler, de vervanger van Kevin De Bruyne, volstond voor de drie punten tegen CSKA Moskou. Louis Van Gaal kent Draxler nog van zijn tijd bij Bayern München en oormerkte de Duitse middenvelder als de nieuwe grote man bij Wolfsburg.

Behoorlijk grote schoenen te vullen dus, zeker als je de geschiedenis tussen de twee ploegen bekijkt. Wolfsburg en Manchester United troffen elkaar dag op dag zes jaar geleden voor het eerst. Ryan Giggs en Michael Carrick wisten toen de openingstreffer van Edin Dzeko uit. Bij de return in Wolfsburg scoorde Dzeko opnieuw, maar een hattrick van Michael Owen betekende dat Wolfsburg eraan was voor de moeite. In zeven wedstrijden tegen Engelse tegenstand kon de Volkswagenclub er bovendien nog maar eentje winnen, in 2008 tegen Portsmouth. Het is nu dus aan de nummer twee van de Bundesliga om dat stukje geschiedenis te herschrijven.

Manchester United – Wolfsburg, vanavond om 20u45.