Deze ex-anorexiapatiënte toont vrouwelijke rondingen op Instagram

Waar sociale media vandaag de dag een middel lijken geworden om onrealistische en ongezonde schoonheidsidealen te promoten, biedt de 22-jarige Megan een mooi tegengewicht. Zij overwon anorexia en gebruikt haar succesvolle Instagramaccount @bodyposipanda om haar vrouwelijke rondingen trots te etaleren. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Megan heeft een zware strijd met een eetstoornis achter de rug en beschrijft zichzelf als een "herstelde anorexiapatiënt" en een "herstelde zelfhater". Om andere te waarschuwen voor de gevaren van anorexia nervosa en hen een postief zelfbeeld te bezorgen, creëerde ze een website en het Instagramaccount @bodyposipanda. "Veel meisjes wensen dat ze een perfect lichaam hadden. Ze geloven immers dat je pas gelukkig wordt met een perfect uiterlijk, enkel en alleen opdat de wereld ons dat wijsmaakt", schrijft ze op haar website. "Maar als je net als ik het grootste deel van je leven gezocht hebt naar die heilige graal ben je nu vast uitgeput. Je bent moe van de honger, moe van alle workouts, moe van het schuldgevoel over je eetgewoontes en moe van je constante stroom aan zelfkritiek. Je verdient beter."

"Mijn doel is om tegenwicht te bieden aan een wereld die mensen leert zichzelf te haten, en mensen te tonen dat een volledige genezing mogelijk is. We verdienen het allemaal om gelukkig te zijn met ons lichaam", voegt ze daar nog aan toe.

Wil jij jouw zelfbeeld ook veranderen? Dan moet je volgens Megan de volgende drie regels volgen.

Verander wat je ziet

"Dankzij televisie en modemagazines worden we overspoeld met beelden van mensen met een slanke taille, een strakke kont en prachtige lange benen. Die vrouwen zijn ook echte schoonheden, maar vertegenwoordigen slechts een klein deel van alle vrouwen." Megan raadt daarom aan om je spreekwoordelijke blinddoek af te doen en te controleren wat je ziet. "Ga op zoek naar plussizemodellen of andere activistes die een positief lichaamsbeeld promoten. Vind alle prachtige lichamen die niet omarmd worden door de media. Je zal merken dat iedereen perfect is zoals ze er uitziet."

Ontdek je feministische kant

"Ook mannen worden geconfronteerd met beelden van adonissen en worstelen daardoor met een laag zelfbeeld. Toch zijn het voornamelijk vrouwen die geviseerd worden door de dieet- en schoonheidsindustrie. Ze beweren dan wel dat ze hen willen helpen, maar in werkelijkheid zadelen ze vrouwen op met kopzorgen over cellulitis en hun gewicht. De volgende keer dat je opnieuw zo'n leugen voorgehouden wordt, mag je verontwaardigd en boos reageren. Je lichaam is geen object, en je hebt zoveel meer te bieden dan enkel je lichaam."

Geef niet op

"Wees realistisch. Het is niet de bedoeling dat je elke dag op straat naakt gaat paraderen om te verkondigen hoe fantastisch je lichaam is. Wel moet je elke morgen opstaan en beloven aan jezelf dat je probeert om postief te blijven over je uiterlijk. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar je verdient het om jezelf mooi te vinden en trots te zijn over hoe je er uitziet."