CM vergeet dementie niet

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Naar aanleding van de Werelddag Dementie op 21 september lanceerde de Christelijke Mutualiteit (CM) een campagne rond dementie in vier Vlaamse stations. Daarmee willen ze niet enkel het taboe rond de aandoening doorbreken, maar ook de mantelzorgers een hart onder de riem steken.

Teams van de Christelijke Mutualiteit deelden op de Werelddag Dementie tattoo's uit in de stations van Brugge, Leuven, Antwerpen Centraal en Gent Sint-Pieters. De tijdelijke tatoeages zijn geen sterretjes of ankers, maar de boodschap “Ik vergeet dementie niet”.

Meer dan 100.000 Vlamingen hebben immers een vorm van dementie. Zestig procent onder hen kiest ervoor om thuis te blijven wonen en rekent dus elke dag op de steun van een partner of een familielid. CM stelt tot hun spijt vaak vast dat personen met dementie en hun mantelzorgers snel geïsoleerd raken. Vrienden, familie en kenissen weten vaak niet hoe ze moeten reageren of zijn bang om iets verkeerd te zeggen of doen, waardoor het contact verwatert. Nochtans is sociaal contact net erg belangrijk.

Vandaar de campagne ‘Vergeet dementie niet'. CM wil daarmee het taboe rond de aandoening doorbreken en mensen aansporen om contact te houden met personen die kampen met dementie. Een klein gebaar, zoals een kort bezoek, eventjes bellen of een eenvoudige sms kan echter veel betekenen voor iemand met dementie en de mantelzorger.

De bedoeling van de tatoeages is die te delen op Facebook, Twitter, Instagram ... met de boodschap #vergeetdementieniet. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen aan de bewustwording rond dementie en tegelijkertijd de mantelzorgers moed inspreken. Tal van bekende Vlamingen, waaronder Bartel Van Riet, Herman Verbruggen,  Erika Van Tielen, Axl Peleman, Hanne Troonbeeckx, Bart Schols ...deelden al een foto met de tattoo.

A photo posted by bartelvanriet (@bartelvanriet) on

A photo posted by Hanne Troonbeeckx (@hannetroonbeeckx) on

— Bart Schols (@bartschols) 21 september 2015

Ken jij iemand die kampt met dementie? Op de site van CM kan je terecht voor meer informatie over de aandoening en ondersteunende diensten. www.cm.be/dementie