Vinden de Rode Duivels hun inspiratie terug tegen Bosnië-Herzegovina?

door
Kevin
Leestijd 4 min.

De eerste wedstrijden zijn gespeeld, de poules voor de Champions en Europa League zijn gekend en menig voetbalploeg heeft zich laten gelden op de transfermarkt. Hoog tijd dus om het clubvoetbal eventjes op adem te laten komen en de weg naar het Europees kampioenschap in Frankrijk verder te zetten. Het eerste deel van het tweeluik voor de kwalificatie is Bosnië-Herzegovina, stilaan een oude bekende voor de Rode Duivels die er bovendien op gebrand is zich te plaatsen voor zijn eerste EK.

Uitschuiver tegen Wales

De laatste keer dat de Rode Duivels samenkwamen, liep het jammer genoeg mis. De partij tegen Wales kwam na een indrukwekkende vriendschappelijke match tegen Frankrijk, waarin de Duivels Les Bleus met 3-4 om de oren sloegen.

Dat elan werd echter niet voortgezet tegen The Dragons. Een ongelukkige kopbal van Nainggolan belandde in de voeten van sterspeler Bale, die bedankte en de 1-0 op de bordjes bracht. De Belgische creativiteit smelte plots als sneeuw voor de zon. Een inspiratieloos offensief kon geen soelaas brengen en de Rode Duivels verloren pas voor de tweede keer onder het bewind van Marc Wilmots.

Transfers

Het verlies tegen Wales was meteen het eindsignaal voor het seizoen. Sindsdien is het nieuwe voetbalseizoen weer afgetrapt en schudden de Europese clubs de kaarten op de transfermarkt. Ook heel wat Rode Duivels wisselden van ploeg. Derde doelman Jean-François Gillet verruilde het Italiaanse avontuur voor een uitleenbeurt bij KV Mechelen, terwijl de jonge verdediger Jason Denayer uitgeleend wordt aan de Turkse kampioen Galatasaray. Ook Adnan Januzaj opperde voor een tijdelijk verblijf, zij het bij Borussia Dortmund.

Dedryck Boyata stapte over van Manchester City naar de Schotse kampioen Celtic, terwijl zijn collega-verdediger Toby Alderweireld de deuren achter zich dichttrok bij Atletico Madrid. Hij behoort nu tot het Belgisch contingent bij Tottenham Hotspur. Maar de opmerkelijkste transfers waren ongetwijfeld die van Christian Benteke en Kevin De Bruyne. De boomlange spits was eventjes de duurste Belg aller tijden toen hij naar Liverpool trok voor 46 miljoen euro. Dat duurde slechts enkele weken, totdat Manchester City 75 miljoen euro op tafel legde voor De Bruyne.

Ups en downs

De Belgische verdedigers lijken zich goed in hun vel te voelen. Vincent Kompany slikte met Manchester City nog geen enkele goal, terwijl hij al twee keer de netten deed trillen. Thomas Vermaelen scoorde ook en bewijst na een jaar vol blessures dat hij geen miskoop is voor Barcelona. Boyata prikte al vier ballen tegen de touwen, al waren twee daarvan aan de verkeerde kant.

Alderweireld en Vertonghen vormen opnieuw een centraal duo bij Tottenham, maar ondanks de inspanningen van Chadli kennen de Spurs een sputterende start. Chelsea kampt ook met een erg matig seizoensbegin, met een anonieme Hazard en Courtois die nog geen clean sheet kon houden. Dries Mertens kent met Napoli ook een moeilijke periode. De Azzurri hebben nog maar één punt achter hun naam en de kleine aanvaller moest afgelopen weekend toekijken vanop de bank.

Een up vinden we dan opnieuw bij de spitsen. Lukaku, Batshuayi en Benteke zijn samen goed voor vijf doelpunten, al komt die laatste waarschijnlijk niet in actie tegen Bosnië door een dijverrekking. Gemengd nieuws bij AS Roma, dat afgelopen weekend kampioen Juventus een hak zette met Nainggolan in de basis. Fantastisch zou je denken, ware het niet dat de goals van Bosnische makelij waren.

De tegenstander

Bosnisch topschutter Edin Dzeko verliet afgelopen zomer Manchester City en vervoegde zich bij AS Roma. Daar treft hij compatriot Miralem Pjanic en beide spelers waren afgelopen weekend trefzeker. De twee sterkhouders van Bosnië-Herzegovina zijn dus op elkaar ingespeeld en zullen ongetwijfeld een gesel vormen voor de Belgische verdediging.

Bosnië is bovendien een zwart beest voor België. In de vijf ontmoetingen verloren de Rode Duivels drie keer, aangevuld door een gelijkspel en een overwinning. De overwinning dateert uit 2005, toen Emile Mpenza, Thomas Buffel en Koen Daerden nog scoorden in het shirt van België.

Nadien werd drie keer verloren, tot de twee ploegen elkaar weer troffen in deze kwalificatiecampagne. Nainggolan wiste toen de openingstreffer van Dzeko uit om voor het eerst in tien jaar een puntje te pakken tegen Bosnië. Hopelijk zetten de Rode Duivels deze trend donderdagavond voort, maar dan met drie punten. Ze treffen de Bosniërs immers weer tijdens de kwalificatie voor het WK van 2018.

België – Bosnië-Herzegovina, vanavond om 20u45.

 

 

 

Denk jij dat België Bosnië-Herzegovina eindelijk nog eens over de knie legt? Nieuwe klanten bij Ladbrokes kunnen voor deze wedstrijd tot 25 euro inzetten op een verhoogde notering van 2.0 voor België!