Dit is het geheim om in slaap te vallen

Heb je last van stress en kan je daardoor moeilijk de slaap vatten? Of staar je 's nachts sowieso vaak naar het plafond? Probeer dan eens deze zes  aparte tips van slaapdokters.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

1. Bellen blazen

Het klinkt idioot, maar bellen blazen helpt om sneller in slaap te vallen. Althans toch volgens Rachel Marie E. Salas, een professor neurologie aan de John Hopkins University School of Medicine. Van deze vreemde truc wordt je helemaal kalm én het helpt om je gedachten op nul te zetten. Bijgevolg zijn zowel je geest als je lichaam goed voorbereid op een lange, diepe en deugddoende slaap.

Wie geen bellenblaas in huis heeft, kan mediteren. Nestel jezelf in een comfortabele houding, doe je ogen dicht en tel je ademhaling. Als je gedachten afdwalen, begin je opnieuw vanaf nul te tellen.

2. Zoek een afleiding

Heel wat mensen liggen in het holst van de nacht nog te draaien en te woelen. Hierdoor stijgt je hartslag, maak je adrenaline aan en komt er een stresshormoon vrij. Allemaal niet slaapbevorderend. "Probeer eens een boek te lezen als afleiding. Je begint vanzelf te gapen", vertelt de Amerikaanse psycholoog Janet K. Kennedy.

3. Luister naar rustige muziek

Volgens James Maas, de autor van 'Sleep for Succes! Everything You Must Know about Sleep but Are Too Tired to Ask', val je gemakkelijker in slaap door te luisteren naar zachte muziek. Bovendien werkt het kalmerend, waardoor je langer en dieper in dromenland verblijft.

4. Sport voor het slapengaan

Raast de energie 's avonds door je lijf? Probeer dan nog even te sporten. Als je geen tijd hebt om naar de fitness te gaan, kan je evengoed op en neer springen, een paar sit-ups doen of de hond uitlaten. Orlande Ruiz-Rodriguez, een slaapdokter van de South Seminole Hospital in Orlando, is er rats van overtuigd dat je sneller in slaap valt van een korte, maar intense workout.

5. Negeer je wekker

Vanaf het moment dat je onder de wol kruipt, mag je de klok niet meer checken. Zelfs niet als je midden in de nacht wakker wordt. Nathaniel F. Watson, voorzitter van de American Academy of Sleep Medicine, stelt dat je anders gaat nadenken hoe lang je nog in bed kan liggen. Het resultaat is dat je als een angsthaas de uren en de minuten gaat tellen waardoor je klaarwakker wordt.

6. Maak een to-do-lijst

In plaats van urenlang te piekeren, schrijf je beter drie dingen op die je de volgende dag wilt aanpakken. Dit zou helpen om je gedachten onder controle te krijgen, beweert Andrew J. Westwood, een professor neurologie van de Columbia University.