IS toont beelden van verwoesting historische tempel in Palmyra

Islamitische Staat heeft propagandafoto's verspreid van de verwoesting van de eeuwenoude tempel van Baalshamin in de historische stad Palmyra. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

Op de foto's is te zien hoe extremisten explosieven plaatsen in de 2.000 jaar oude tempel. Een ander beeld toont vanop een afstand een grijze rookpluim boven de tempel, en op nog een laatste foto is alleen nog een hoop brokstukken en stenen te zien.

Bij een van de beelden staat het onderschrift "de complete verwoesting van de heidense tempel van Baalshamin". De foto's zijn nog niet geverifieerd.

Oorlogsmisdaad

Eerder deze week had het Syrische directoraat-generaal Antiquiteiten en Musea laten weten dat de eeuwenoude tempel door IS was opgeblazen. De Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, noemde de verwoesting een oorlogsmisdaad.

De oudste delen van het bouwwerk ter ere van de Semitische god Baalshamin dateren van 17 na Christus. De tempel werd in het jaar 130 verfraaid en uitgebreid in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus.

'Afgoderij'

Palmyra was tot voor de burgeroorlog de belangrijkste toeristische trekpleister van Syrië, en is sinds mei in handen van IS. Er heerst al maanden grote bezorgdheid over de toekomst van de archeologische site.

De extremisten van IS vernielden ook al beelden en kunstschatten in Irak. Officieel is dat om 'afgoderij' tegen te gaan, maar vermoedelijk worden er ook veel schatten doorverkocht om de oorlogskas te spekken.

Jihadisten dragen explosieven de tempel binnen. AFP PHOTO

Explosieven op zuilen van de tempel van Baalshamin. AFP PHOTO

De overblijfselen van het eeuwenoude bouwwerk. AFP PHOTO

Een archiefbeeld van het bouwwerk. Wikimedia / B. Gagnon