Belgen hebben kwart meer geld dan voor de crisis

De Belgische gezinnen beschikten tijdens het eerste kwartaal dit jaar over een recordvermogen van ongeveer 2.400 miljard euro. Netto, zonder rekening te houden met vastgoed en na een verrekening van de schulden, is dat 972,5 miljard euro. Sinds het uitbreken van de crisis is het vermogen van de gezinnen met een kwart gegroeid.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Dat blijkt uit een rapport van de bank ING Groep.

De waarde van het vastgoed is het voorbije jaar amper gegroeid, dus dat betekent dat de toenemende rijkdom vooral te danken is aan de groei van het financieel vermogen.

Op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar werd een financieel vermogen geregistreerd van meer dan 1,12 miljard euro. Dat is 3,8% meer dan in het begin van het jaar. Een gezin heeft een gemiddeld een financieel vermogen van 246.400 euro.

De groei van het financiële vermogen is vooral te danken aan de gunstige evoluties in het beursklimaat. Tegelijkertijd valt het op dat de Belgische spaarders niet graag risico's nemen. Bijna 22% van het financieel vermogen staat nog altijd op traditionele spaarrekeningen.

Wereldwijd lag het financiële vermogen lag volgens het rapport 12,2% hoger dan het jaar voordien.

Voor de volgende maanden wordt een verder toename van de tegoeden op de spaarrekeningen verwacht.