"De wereld zal niet vergaan in september"

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa voelde zich ertoe verplicht een verklaring de wereld in te sturen, nadat verschillende sektes en internetgeruchten mensen bang maakten voor de 'nakende' dag des oordeels. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

De apocalyps zou volgens de geruchten plaatsvinden tussen 15 en 28 september. Een enorme asteroïde zou grote delen van de VS en Mexico verwoesten, alsook het hele Zuid-Amerikaanse continent.

Door die hardnekkige - en foute - berichten vonden de Nasa-wetenschappers dat ze van zich moesten laten horen, luidt het in een verklaring. "Er is geen enkele wetenschappelijke basis - en geen enkele flard bewijs - dat een asteroïde of een ander ruimteobject op die data op de aarde zal inslaan", aldus Paul Chodas van het Nasa-labo in Pasadena, Californië.

0,01%

"Mocht er een object zijn dat groot genoeg is om in september een dergelijke ravage aan te richten, dan zouden we het nu wel al hebben gezien", klinkt het laconiek. De kans dat er een asteroïde die als potentieel gevaarlijk wordt gezien onze planeet in de komende 100 jaar raakt, is 0,01%, besluit Nasa.

Wie plannen had gemaakt voor oktober mag dus op beide oren slapen.