Eerste vrouwen treden toe tot elitekorps Amerikaans leger

Voor het eerst zijn twee vrouwen erin geslaagd de opleiding als Army Ranger, het elitekorps van het Amerikaanse leger, af te maken. Army Rangers zijn 'special forces' die overal ter wereld binnen de 18 uur kunnen worden ingezet. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

De twee vrouwen die de zware opleiding met succes voltooiden zijn kapitein Kristen Griest (26) en luitenant Shaye Haver (25). «Dit bewijst dat we dingen fysiek en mentaal kunnen aanpakken, en dat we met dezelfde stress om kunnen als mannen», aldus Griest. Vandaag studeert ze af, samen met 94 mannen.

Kapitein Kristen Griest neemt deel aan een gevechtstraining in Fort Benning in de staat Georgia. AFP PHOTO / US ARMY

 

De twee maanden durende training in Fort Benning, Georgia, omvat onder meer oefeningen in bossen, bergen en moerasland. Naast zware fysieke proeven moeten de infanteristen ook mentaal erg sterk staan, door bijvoorbeeld lange tijd met weinig voedsel of slaap te blijven functioneren. Van diegenen die aan de opleiding beginnen, maakt gemiddeld slechts 42% ze af.

Luitenant Shaye Haver, tijdens haar training in de bergen van Noord-Georgia. AFP PHOTO / US ARMY

 

Verboden terrein voor vrouwen 

De Army Rangers voeren wereldwijd bijvoorbeeld verrassingsaanvallen of bevrijdingsacties uit. Ze waren al actief in Vietnam, Panama, Afghanistan, Irak en het toenmalige Korea.

Het is nog niet duidelijk of Griest en Haver overal zullen mogen meevechten. Nu zijn bepaalde gevechtsposities nog verboden terrein voor vrouwelijke soldaten. Tegen het einde van het jaar beslist het Pentagon of daar verandering in komt.