Egypte krijgt bijzonder strenge antiterreurwet

De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi heeft een nieuwe en nu al omstreden antiterrorismewet ondertekend.  Op de wet komt veel kritiek van mensenrechtengroepen en zelfs van rechters, omdat terrorisme zeer breed wordt geïnterpreteerd.
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

Terrorisme wordt in de nieuwe wet omschreven als «een geweldsdaad die de openbare orde verstoort». Journalisten die «foutieve informatie» - een andere dan de officiële versie - verspreiden over aanslagen riskeren boetes tot 500.000 Egyptische pond (58.000 euro).

Critici wijzen erop dat dit voor kleine media kan leiden tot het faillissement. Het bedreigt ook de onafhankelijkheid van journalisten. Aanvankelijk voorzag de wet in een gevangenisstraf van minstens twee jaar, maar daar is men onder druk van de media op terug gekomen. Wel kijken veroordeelden aan tegen een tijdelijk beroepsverbod.

Tegen de terroristen zelf - zij die een aanslag plannen, financieren of uitvoeren - kan de doodstraf worden uitgesproken, zo staat in de wet. Zij die zich schuldig maken aan het propageren van terrorisme, kijken aan tegen een gevangenisstraf.

Egypte heeft al twee jaar geen parlement, waardoor de wetgevende macht in handen van al-Sisi ligt. Debatten worden alleen achter gesloten deuren gevoerd of via media die aan de kant van de regering staan.