Bekritiseerde 'media-advocaten' bijten van zich af

De Orde van de Vlaamse Balies heeft het gehad met advocaten die er in de eerste plaats op uit zijn in de media te scoren. Voorzitter Dominique Matthys haalde uit naar bekende confraters als Walter Van Steenbrugge (foto), die de bal meteen terugkaatst. Ook zijn confrater Paul Quirynen is niet opgezet met de kritiek.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Van Steenbrugge - die benadrukt dat hij nog nooit zelf een journalist heeft opgebeld - reageert ontgoocheld op de woorden van Matthys. "Ik heb mijn rug gerecht en doe een constructief voorstel om een onrechtvaardigheid recht te zetten. Maar blijkbaar wordt dat niet geapprecieerd."

Paul Quirynen - bekend van de zaak Dutroux - is evenmin opgezet met de scherpe woorden van Matthys. "Ik weet niet of de voorzitter ook mij viseert, maar het is alleszins een pijnlijke vaststelling hoe hij zelf veralgemeent en heel populistisch alle media-advocaten benoemt als circusartiesten, vaak gedreven door de belangen van hun eigen kantoor", schrijft hij in een opinistiek op De Redactie.

Hardwerkende advocaten

De concrete aanleiding voor de uitval van Matthys is de kritiek die Van Steenbrugge en Jan Dyck formuleerden. De eerste stelde de werking van het pro-Deosysteem openlijk in vraag, de tweede noemde de beroepsopleiding en de stage-examens een lachertje. Matthys neemt het niet dat zij het werk van hun eigen confraters in diskrediet brengen. “Ze veralgemenen uitzonderingen en vergroten fouten uit”.

Volgens de voorzitter overschaduwt het optreden van heel wat strafpleiters het werk van de grote massa onbekende en hardwerkende advocaten. Media-advocaten zoals Van Steenbrugge, Sven Mary of Jef Vermassen geven gewillig interviews aan journalisten, ze publiceren veelgelezen boeken of duiken op in talkshows.

Bittere ernst

Maar Matthys fluit hen nu terug. “Laten we nu eindelijk eens komaf maken met statements die er alleen maar op gericht zijn het publiek te behagen of ego's te strelen”, stelt hij in een scherp opiniestuk in De Morgen. “Rechtspraak is geen spektakel. Wat zich dagelijks in de rechtbank afspeelt, is voor alle betrokkenen bittere ernst.”

De Orde, die democratisch wordt verkozen, vertegenwoordigt alle Vlaamse advocaten. Sancties kan de instantie niet opleggen, maar ze heeft wel een moreel gezag.