Eindelijk duidelijk: wat je wel en niet in je koelkast moet bewaren

Leg jij alles zonder nadenken in de koelkast? Lees dan snel de volgende tips vooraleer je de volgende lading boodschappen opbergt, want niet alle etenswaren moeten bewaard worden op een koele plaats. Daily Mail sprak met Aloysa Hourigan, een voedingsdeskundige bij NAQ voeding, om er achter te komen wat thuis hoort in de koelkast en wat eerst moet rijpen op kamertemperatuur. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Brood

Heel wat gezinnen hebben zo hun eigen manier om hun broden te bewaren. Sommige vriezen ze in, of leggen het in de koelkast. Anderen bewaren ze dan weer liever in een gesloten trommel. "Brood in een berging of een broodzak verpakken kan zeker, maar als het vochtig weer is kan het snel gaan beschimmelen", aldus Hourigan. "In een koelkast kan brood snel droog en hard worden. Als je dus van plan bent om enkele dagen te eten van één brood, bewaar je het beter in de diepvries om er dan telkens enkele sneetjes uit te halen."

Tomaten

Er is een reden dat supermarkten hun tomaten bewaren op kamertemperatuur. "De koelkast stopt namelijk het rijpingsproces", legt Hourigan uit. Smaken kunnen zich daardoor niet verder ontwikkelen. Je kan ze dus beter enkele dagen in de zon laten rijpen. Op het moment dat ze mooi rood en vol lijken, kan je ze in de koelkast leggen of lekker opeten.

Appelsienen

Bij appelsienen is het de truc om ze net lang genoeg te laten rijpen zodat de vruchten zoveel mogelijk antioxidanten en vitaminen bevatten. "Toch is het oppassen geblazen, want als je ze te lang uit de koelkast houdt, verliezen ze na een tijd hun Vitamine C."

Aardappelen

"Leg aardappels nooit, maar dan ook nooit in de koelkast. Net zoals ajuinen laat je hen het beste rusten op een droge, koele plaats zoals de kelder of berging." Gebruik bovendien een papieren zak in plaats van een plastieken, zo is er meer luchtcirculatie en gaat de aardappel minder snel rotten.

Bessen

Net zoals bij appelsienen, laat je bessen - en zeker aardbeien - best rijpen uit de koelkast. "Langs de andere kant moet je zien dat ze niet bederven. Als je ruikt dat de aardbeien zoet zijn, leg je ze best koel", waarschuwt Hourigan.

Honing

"Als je honing in de koelkast zet, zal het kristalliseren", aldus Hourigan. In een berging blijft het zoete goedje daarentegen erg lang goed. Sluit het wel goed af, zodat er geen ongewenste dieren zoals mieren op af komen.

Look

Net als een ui of aardappelen, hoort look niet in de koelkast. Zo kan een lookbolletje wel tot twee maanden goed blijven in een voorraadkast. "Maar, van zodra je de look gepeld hebt, leg je het toch beter in de koelkast. Anders zal het zijn smaak niet behouden."

Olie

"Sommige oliën blijven langer goed als je ze in de koelkast bewaart", aldus Hourigan. "Maar olijfolie berg je best op in een donkere plaats."