Eerste pil uit 3D-printer goedgekeurd in VS

3D-printers worden steeds veelzijdiger. Zo heeft de Food and Drug Administration (FDA), het Amerikaans agentschap voor de kwaliteit van voedsel en medicijnen, nu het licht op groen gezet voor eerste pil die geproduceerd wordt met een 3D-printer.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Het medicijn draagt de naam Spritam en is een product van Aprecia, een farmaceutisch bedrijf uit Ohio. Spritam is in de Verenigde Staten goedgekeurd voor de behandeling van partiële, myclonische en gegeneraliseerde tonisch-klonische aanvallen bij kinderen en volwassen met epilepsie.

Wat maakt een pil uit een 3D-printer zo speciaal?

Het pilletje beschikt over ZipDose, een toedieningstechnologie ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology. Dankzij de technologie, die mogelijk is met 3D-printers, is het omhulsel van de pil extreem poreus, waardoor die meteen oplost in een slokje water.

Dat zorgt ervoor dat mensen die problemen hebben met slikken toch eenvoudig hun medicijnen kunnen nemen. Het belangrijkste voordeel is echter de hoge dosis, tot 1.000 mg, die efficiënt in één keer kan worden toegediend. Dat gebruiksgemak moet voorkomen dat mensen die kampen met epilepsie vergeten hun medicijn te nemen.

Spritam zou vanaf 2016 verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten.