Wat een blikje cola met je lichaam doet

Dat frisdrank ongezond is, weten we allemaal al langer dan vandaag. Toch zou je verschieten wat een blikje cola met je lichaam doet. Volg even mee.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Na 10 minuten:

Wanneer je een blikje cola drinkt, krijg je het equivalent van tien theelepels suiker binnen, wat neerkomt op 100% van de dagelijks aanbevolen dosis. Fosforzuren zorgen ervoor dat je niet onmiddelijk moet overgeven van de overweldigende zoetigheid.

Na 20 minuten:

Je bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor er een insulinepiek volgt. Je lever reageert daarop door alle suiker om te zetten in vet.

Na 40 minuten:

De cafeïne is ondertussen volledig opgenomen door je lichaam. Je pupillen worden groter, je bloeddruk stijgt, je lever reageert door nog meer suiker in je bloedsomloop te pompen. De adenosine receptoren in je hersenen zijn nu geblokkeerd, wat slaperigheid voorkomt.

Na 45 minuten:

Je lichaam produceert meer dopamine, dat verantwoordelijk is voor het geluksgevoel in de hersenen. Dit proces vertoont gelijkenissen met de manier waarop heroïne werkt.

Na meer dan 60 minuten:

Het fosforzuur bindt met calcium, magnesium en zink in je darmen, waardoor je stofwisseling een boost krijgt. De hoge dosis suiker verhoogt de afscheiding van calcium via de urine.

De diuretische eigenschappen van de cafeïne treden in werking, waardoor je moet plassen. Je plast dus alle calcium, magnesium en zink uit die op weg was naar je botten.

Nu de storm in je lichaam is gaan liggen, val je ten prooi aan een suikercrash. Je wordt prikkelbaar en/of loom. Ondertussen heb je ook al het water uitgeplast dat in de cola zat, samen met een heleboel kostbare voedingsstoffen die je lichaam had kunnen gebruiken om zich te hydrateren of sterke botten en tanden te bouwen.