Tienduizenden Indiërs en Bengalezen worden morgen eindelijk staatsburgers

Tienduizenden Indiërs en Bengalezen krijgen morgen voor het eerst een staatsburgerschap. Het gaat om inwoners uit Bangladesh die in enclaves op Indisch grondgebied wonen en omgekeerd. Beide landen tellen zo honderden enclaves, het resultaat van een oorlog tussen twee koninkrijken in de achttiende eeuw die een erg warrige grens opleverde.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Deze nacht treedt het grensverdrag tussen de beide Zuid-Aziatische landen in werking, waarmee India zijn 111 enclaves in Bangladesh ruilt tegen de 51 enclaves aan de andere kant. De tot nog toe staatloze bewoners van de territoria kunnen zelf bepalen van welk land ze burger willen worden. Om middernacht zullen de vlaggen gehesen en de hoornschelpen geblazen worden, zei een woordvoerder van het Indiase district Cooch Behar.

Gladstrijken

Het grensverloop tussen beide landen zag er op bepaalde plaatsen behoorlijk gehavend uit. Al in 1974 waren Bangladesh en India het eens geworden om de grens glad te strijken. Maar pas in juni dit jaar ratificeerden New Delhi en Dhaka het grensverdrag. In de Bengalese enclaves woonden 14.854 mensen, in de Indiase enclaves 39.176 mensen. Ze moesten het tot nog toe zonder papieren, scholen, ziekenhuizen en vaak ook zonder toegang tot stroom stellen.

Langs Bengalese kant worden 68 kaarsen aangestoken, 68 vuurwerkpijlen afgeschoten en 68 ballonnen losgelaten. Die staan symbool voor de 68 jaar zonder staatsburgerschap en bittere armoede. Om middernacht wordt ook de nationale hymne van Bangladesh gezongen.

Binnen de warboel aan enclaves telde Bangladesh ook 21 enclaves-in-enclaves, terwijl India 3 enclaves-in-enclaves had. Nog opmerkelijker: Bangladesh had ook één Indische enclave in een Bengaalse enclave in een Indische enclave in Bangladesh, de enige enclave-in-enclave-in-enclave ter wereld. Heel wat enclaves waren dan ook best groot, met meerdere administratieve regio's.