"De maatschappij zal de prijs betalen"

door
Jelle
Leestijd 1 min.

Honderden boeren zijn vandaag op straat gekomen uit protest tegen de lage melk- en varkensprijzen. Ze blokkeerden wegen en deelden pamfletten uit.

De actie was een initiatief van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). De boeren klagen dat de verkoopprijzen van varkens al maanden rond de 1,1 euro per kilogram schommelen, terwijl de kostprijs minstens op 1,35 euro ligt. De boeren lijden dan ook verlies. Onder andere in Ieper, Lichterveld, Diksmuide, De Pinte, Aalter, Nazareth, Kontich en Sint-Niklaas waren er acties. Ook in Wallonië waren er wegblokkades. Daar werden heel wat banden in brand gestoken en kwam de nodige melk op de openbare weg terecht.

Hongerloon

De boeren krijgen naar eigen zeggen veel te lage prijzen van de supermarkten. «Het is een jammerlijke zaak dat hardwerkende ondernemers totaal niet gerespecteerd worden voor hun werk en dat iedereen stroomopwaarts en stroomafwaarts goed verdiend aan de voeding, maar de producent die het voortbrengt een hongerloon moet sterven. Ooit zal de maatschappij hier de prijs voor betalen en die tijd is kortbij», waarschuwt ABS.

De boeren willen onder andere een herziening van de wet van 6 april 2010 over de marktpraktijken en consumentenbescherming, die stelt dat verkopen met verlies verboden is met uitzondering in de primaire sector (land- en tuinbouw). Daarnaast eist ABS een vrijstelling van de kilometerheffing voor de primaire sector met als voornaamste reden dat de boeren deze extra kost niet kunnen doorrekenen in hun prijs, terwijl dat in andere sectoren wel kan.

Export

Comeos «begrijpt de moeilijke situatie» van de landbouwers, maar benadrukt «dat de Belgische supermarkten geen enkele invloed uitoefenen op de prijzen». De vereniging van de handel vraagt daarom aan de protesterende boeren om «de blokkades op te heffen en samen naar oplossingen te zoeken». Volgens Comeos wordt het grootste deel van de melk en het varkensvlees geëxporteerd. «De Belgische supermarkten verkopen slechts 10 procent van het Belgische varkensvlees en slechts 15 procent van de Belgische melk als consumptiemelk. Onze impact op de prijzen is dus onbestaand», aldus gedelegeerd bestuurder Dominique Michel.