Cameron waarschuwt migranten in Calais

Groot-Brittannië is "geen veilige haven" voor migranten die in Calais wachten tot ze het Kanaal kunnen oversteken. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd. 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

Cameron wil de immigratiewetten van zijn land strenger maken in het kader van de vluchtelingencrisis in de Franse havenstad Calais. "We moeten meer doen", zei de premier tijdens een bezoek aan Vietnam. Hij waarschuwde dat illegale immigranten het land zullen worden uitgezet, zodat "mensen weten dat het geen veilige haven is", aldus Cameron aan de Britse openbare omroep BBC.

"Alles wat gedaan kan worden, zal gebeuren om te garanderen dat onze grenzen veilig zijn en dat de Britse vakantiegangers op reis kunnen gaan", zei hij. Er worden nu wetten voorbereid die het moeilijker maken om in Groot-Brittannië te blijven.

"Dit zijn mensen, geen insecten"

De situatie is volgens de Conservatieve premier erg moeilijk want er is een "zwerm van mensen die over de Middellandse Zee komen, op zoek naar een beter leven". Dat Cameron daarbij verwijst naar een 'zwerm', ontlokt kritiek. "Hij moet zich realiseren dat hij over mensen spreekt en niet over insecten", reageerde Harriet Harman, de tijdelijke voorzitter van de Labour-partij.

Nigel Farage, de leider van de anti-immigratiepartij Ukip, verzekerde dat hij "zo'n taal" niet zou gebruiken. Hij beschuldigde Cameron ervan het te willen "hard spelen".

"Olie op het vuur"

De vereniging Refugee Council hekelde het "afschuwelijk en mensonterend" taalgebruik. "Dit soort van retoriek is niet meer dan olie op het vuur gooien, op een moment dat de regering in kalmte met de Europese partners moet werken om een oplossing voor deze ernstige humanitaire crisis te vinden."

In de nacht van woensdag op donderdag probeerden opnieuw honderden migranten in Calais via de tunnel onder het Kanaal Groot-Brittannië te bereiken. Ze probeerden op wachtende vrachtwagens of onmiddellijk op de treinen te klauteren. De politie telde 800 tot 1.000 sans-papiers in de omgeving van de site, en ongeveer 300 pogingen om de tunnel binnen te raken. Volgens Eurotunnel is de afgelopen weken gemiddeld 1.500 tot 2.000 keer geprobeerd de site binnen te dringen.