Zwitsers leger 'steelt' Frans water om koeien te helpen

Een diplomatieke rel tussen Frankrijk en Zwitserland - over water voor dorstige koeien - is op het nippertje afgewend. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

Zwitserland kampt momenteel met een van de ergste hittegolven in jaren. Om koeien in de Alpenweiden te beschermen tegen uitdroging, staken helikopters van het Zwitserse leger onlangs de Franse grens over om in het Lac des Rousses, in het departement Jura, water te halen.

De militaire operatie deed heel wat toeristen schrikken die in het meer aan het pootjebaden waren, en ook de bewoners panikeerden. De lokale autoriteiten "wisten niets af van de operatie", zei Christophe Mathez, de onderburgemeester van de gemeente Les Rousses.

Ruis op de lijn

Een diplomatiek relletje leek in de maak, ware het niet dat het om een misverstand door een communicatieprobleem ging. Volgens Zwitserse media had het leger wel degelijk toestemming gevraagd, maar dan aan de Franse luchtmacht, en niet aan het gemeentebestuur.

"Toen ze ons contacteerden, beseften we meteen dat de communicatie was fout gelopen, en hebben we onze helikopters teruggeroepen", lichtte de militaire topman Denis Froidevaux toe aan de Zwitserse krant Le Matin.