Kattenvideo's bestonden zestig jaar geleden ook al

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Het Amerikaanse persbureau Associated Press slaat de handen in elkaar met British Movietone, een van 's werelds grootste archieven van videojournalen, om meer dan één miljoen minuten aan historische beelden online te plaatsen. Meer dan 550.000 video's over evenementen en gebeurtenissen van de voorbije 120 jaar zullen op de twee kanalen verschijnen.

Doorheen zijn 123-jarige bestaan verzamelde AP een indrukwekkende collectie aan beeldmateriaal. "Bij AP staan we steeds versteld van de hoeveelheid beeldmateriaal waarover we beschikken. Dat uploaden naar YouTube betekent dat iedereen voor het eerst kan genieten van de oudste en meeste opmerkelijke beelden van de geschiedenis", verduidelijkt Alwyn Lindsey, directeur van het internationaal archief van AP.

Het archief bevat tal van historische momenten, zoals unieke beelden van Pearl Harbour of de ramp met de Hindenburg, maar ook nieuwe technologieën of zelfs dierenfilmpjes. Hieronder selecteerden we enkele opmerkelijke video's uit het archief.

Een onbemande auto (1971)

Bedrijven als Google werken vandaag de dag aan wagens die geen bestuurder nodig hebben, maar ook in 1971 werd daar al naar gezocht.

Op zoek naar uranium tijdens de vakantie (1957)

Een opmerkelijke vakantietip: neem je geigerteller en drilboor mee als je op vakantie gaat naar Rhodesië (nu Zimbabwe). Tijdens het weekend was het blijkbaar trendy om er te zoeken naar uranium.

Allemaal beestjes (1955)

Wie dacht dat kattenfilmpjes iets van deze tijd zijn, vergist zich. In 1955 werden de schattige beestjes ook al op de gevoelige plaat gelegd. Het bovenstaande fragment bewijst dat katten het prima kunnen vinden met een hond en een vogel.

Loopband voor honden (1937)

Geen zin om je hond uit te laten? In 1937 werd er al een inventieve oplossing bedacht: een loopband voor honden. Niet elke viervoeter leek echter gevonden voor het idee.

De gekste zonnebrillen (1971)

Mode is een grillig iets. Aan het begin van de jaren '70 leek 'hoe uitbundiger, hoe beter' de leuze voor zonnebrillen.