Een smakelijke feestdag

Belgen mogen volgens het gezegde dan wel een baksteen in de maag hebben, bij de meesten onder ons is er altijd nog genoeg plaats over voor een flinke maaltijd. Wie de nationale feestdag wil vieren in ware Bourgondische traditie, kan zich laten inspireren door dit 100% Belgische menu.

Voorgerecht: Tomaat-Garnaal

Ingrediënten (voor 4):
4 grote tomaten, een halve kilo ongepelde grijze garnalen, een halve citroen, mayonaise, peterselie, peper, zout

Recept:
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook / Dompel de tomaten een twintigtal seconden onder, spoel ze met koud water en verwijder het vel / Snij de bovenkant van de tomaat af en leg het bovenste stukje opzij / Lepel de zaadjes uit de binnenkant van de tomaten / Pel de garnalen en meng ze in een kom met de mayonaise, fijngesnipperde peterselie, een beetje citroensap en peper en zout / Vul de tomaten met de garnalensalade en leg het bovenste stukje er bij het opdienen terug op

Hoofdgerecht: Mosselen met friet

Ingrediënten (voor 4):
4kg mosselen, 3 grote uien, 4 wortelen, 4 selderstengels, 1,5 aardappelen, 1 glas witte wijn, peterselie, boter, zout

Recept:

Schil de aardappelen en snij ze in frieten / Spoel de frieten af met water en laat ze uitlekken op een handdoek / Bak ze een eerste keer op 140 graden en laat ze even afkoelen / Spoel de mosselen onder stromend water / Zorg dat al het vuil en zand verwijderd is / Laat een klontje boter smelten in een grote kookpot / Stoof de fijngesneden uien, wortels en selder aan / Doe de mosselen in de pot met een scheut witte wijn en de peterselie / Plaats het deksel erop en laat een paar minuten garen / Bak de frieten een tweede keer, op 180 graden, tot ze goudbruin zijn

Dessert: Tiramisu met speculaas

Ingrediënten (voor 4):
250 gr mascarpone, 150 gr speculaaskoekjes, 2 eieren, 50 gr bloemsuiker, 1 kop sterke koffie, cacaopoeder

Recept:
Mix de bloemsuiker en twee eierdooiers in een kom / Voeg de mascarpone toe en meng alles tot een geheel / Klop twee eiwitten stijf en voeg die voorzichtig bij het mascarponemengsel / Zet een kop sterke koffie om de speculaaskoekjes heel even in onder te dompelen / Neem een kom en bouw de tiramisu op door een laag koekjes telkens af te wisselen met een laag mascarpone / Laat de tiramisu een paar uur opstijven in de koelkast / Werk vlak voor het opdienen af met wat cacaopoeder.

 

Maarten Joossens