Docu komt met nieuwe 'nazi'-onthullingen over de Queen

De Britse Queen Elizabeth is nog maar net in een mediastorm beland vanwege beelden waarop ze als 7-jarige een Hitlergroet brengt, of daar kondigen de volgende pijnlijke onthullingen zich al aan. 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

Het Britse Channel 4 toont volgende week een documentaire over haar echtgenoot, prins Philip. Hoewel hijzelf tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de nazi's vocht, bleken drie van zijn vier zussen tot de Duitse elite te behoren ten tijde van het Derde Rijk.

Margarita, Cecile en Sophie waren allemaal getrouwd met Duitse aristocraten die hoge posities binnen Adolf Hitler's nazipartij vervulden. Toen Philip met de Britse Elizabeth trouwde in 1947, was geen van hen uitgenodigd op het feest.

"Charmante Hitler"

In de documentaire is te horen hoe prinses Sophie van Griekenland en Denemarken Hitler omschrijft als "een charmante en bescheiden man". Dat blijkt uit dagboekfragmenten die nooit eerder werden vrijgegeven, en in de docu worden voorgelezen door haar zoon prins Rainier van Hessen.

Sophie schreef onder meer dat ze Hitler uitgenodigd hadden voor de lunch bij hen thuis nog voor hij de macht greep, en dat ze van hem "onder de indruk" waren.

Het huwelijk van Göring

De jongste zus van Philip is ook op foto's te zien van het huwelijksfeest van Hermann Göring, die in 1933 de Gestapo oprichtte. Sophie zit er aan de eretafel tegenover Hitler.

Prinses Sophie van Griekenland en Denemarken (met paarse hoed) op het trouwfeest van Hermann Göring (rechts van de bruid) en Adolf Hitler (links van de bruid).

 

Voorts toont Channel 4 ook foto's van Philip zelf, als 16-jarige, op de begrafenis van zijn zus Cecile in de Duitse stad Darmstadt in 1937. Hij wordt er omringd door nazi's, die ook de Hitlergroet brengen. Cecile en haar echtgenoot, beiden leden van de nazipartij, kwamen om bij een vliegtuigcrash.

Prins Philip op de begrafenis van zijn zus Cecile, omringd door familieleden in nazikostuums.

 

Buckingham Palace weigerde commentaar te geven op de documentaire. 'Prince Philip: The Plot to Make a King - Secret History' wordt op 30 juli uitgezonden.