Tieners delen echte, gênante foto's met #Finstagram

Steeds meer meisjes maken een vals Instagram-account aan om de meest gênante en doorsnee foto's te posten. Het verschil tussen hun echte profiel (real Instagram of 'rinsta') en hun valse (fake Instagram of 'finsta') is daardoor complexer dan je op het eerste gezicht zou denken. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Op sociale media lijkt het vaak alsof anderen een perfect leven leiden. Vooral op Instagram worden we overspoeld door foto's van mensen die perfect gekapt uit hun bed rollen, vervolgens met een perfecte huid en mooi geschminkt de deur uitkomen, de lekkerste cappuccino's drinken, op reis gaan naar de meest paradijselijke oorden en elke avond uit eten gaan in de hipste bistro's. En dat allemaal voor de jacht op zoveel mogelijk likes om ons ego te strelen. Soms lijkt het wel alsof die online plaatjes niet verder kunnen staan van de dagdagelijkse werkelijkheid.

Net om die reden besliste de Nederlandse redactrice Johanne Piazza om een tijdlang te stoppen met haar glamoureuze insta-foto's, en enkel ongefilterde foto's online te zetten. Zo toonde ze ongegeneerd foto's van haar wallen, cellulitis en rommelige appartement. Die eerlijkheid leverde haar 20% meer likes en 30% meer betrokkenheid op van haar volgens.

Ook al is het dus blijkbaar helemaal oké om jezelf te zijn op sociale media, heel wat meisjes zijn toch nog te beschaamd om echte, gênante en vaak onaantrekkelijke foto's te delen. Net om die reden maken ze een tweede account of 'finsta' aan. Op dat valse profiel kunnen ze naar hartelust foto's posten, zonder zich iets aan te trekken van de mening van anderen. Enkel vertrouwelingen - en zeker geen familie of jongens - worden toegelaten.

In een interview met Elle bevestigt een achtienjarig meisje die trend. "We zullen het niet snel toegeven, maar eigenlijk vinden we onze rinsta heel belangrijk. We steken ook enorm veel tijd in het maken van de perfecte Instagram-foto. Eerst moet je de foto bewerken, dan moet je nagaan of niemand van je vrienden al een gelijkaardige foto gepost heeft, dan moet je een geinig onderschrift verzinnen en ten slotte zet je de foto online op het moment waarop je het meeste likes kunt scoren. Het is misschien gestoord, maar heel wat meisjes doen het op die manier." En zo blijkt, want volgens een recente studie van de Amerikaanse Girl Scouts wil maar liefst 74% van de meisjes zichzelf hipper voorstellen op sociale media dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Rinsta is dus volledig gewijd aan happiness. Je moet stralen op de foto's en eruit zien alsof je de tijd van je leven hebt. Op het valse account is er ironisch genoeg wel plaats voor authenticiteit en de minder rooskleurige realiteit. Je post niet vrolijke plaatjes, maar af en toe een dronken, droevige of beschaamde selfie gevolgd door #fail kan ook. Kortom, er is nood aan een flinke dosis realiteitsbesef.  Zo getuige de hashtag #finstagram, die al bijna 20.000 keer gedeeld is.